Print

Далівський коровай високо оцінили на міжнародному рівні

 

Студентки кафедри легкої і харчової промисловості  Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля  Катерина Ященко та Ярослава Голубович посіли третє місце на VI Міжнародному професійному конкурсі кондитерського мистецтва «Сладкий май» у номінації «Арт-клас».

Традиційно конкурс проходив у російському місті Ростов-на-Дону. 32 найкращих кондитери з Росії, України та Молдови боролися за перемогу в одній з трьох номінацій – «Торти», «Десерти» та «Арт-клас». Зазначимо, що єдиними учасниками конкурсу з України були майбутні кондитери Далівського університету. Катерина Ященко та Ярослава Голубович представили на розсуд журі традиційний український хліб – коровай. Свій вибір дівчата пояснили бажанням презентувати на міжнародному рівні національну українську випічку, ознайомити учасників кулінарного змагання з народними обрядами, в яких використовують такий хліб.

Коровай далівчанок виготовлено з двох видів тіста: основна частина – зі здобного, а верхня оздоблена частина – з прісного. Зазначимо, що в номінації «Арт-клас», в якій було представлено роботу Катерини та Ярослави, журі конкурсу оцінювало лише зовнішній вигляд виробу: композиційне рішення відповідно до обраної теми, оригінальність та чистоту виготовлення, художню майстерність та кольорову гамму.

Студентки Далівського університету зазначають, що участь у конкурсі надихнула їх на подальшу активну кулінарну роботу. «Ми не тільки представили свій коровай, але й обмінялися досвідом з кулінарами, отримали нові знання, взяли рецепти страв інших учасників, – поділилися враженнями дівчата. – Участь у конкурсі розбудила в нас бажання спробувати приготувати щось нове».

Журі конкурсу високо оцінило далівський коровай та відзначило роботу Катерини Ященко та Ярослави Голубович дипломом ІІІ ступеню. До речі, студентки активно вдосконалюють свою кулінарну майстерність у навчально-практичному гуртку кафедри легкої і харчової промисловості  «Школа ресторанної справи», який цього року  було відзначено дипломом І ступеню конкурсу «Сладкий май».

Нагадаємо, що Міжнародний професійний конкурс кондитерського мистецтва «Сладкий май» щорічно проводиться Ростовським філіалом Московського державного університету технологій та управління спільно зі «Школою шоколаду» Центру  кондитерського мистецтва Андрія  Коркунова. Головною метою конкурсу є підвищення суспільної значущості кондитерського мистецтва та рівня якості і безпеки послуг у сфері громадського харчування,  вдосконалення професійної майстерності виконавців послуг, а також виявлення та заохочення кращих фахівців цієї галузі.

Підготувала: Наталія Осичнюк

На фото:Катерина Ященко (зліва) та Ярослава Голубович