Підбито підсумки публікаційної активності науково-педагогічних працівників СНУ ім. В. Даля

Підбито підсумки публікаційної активності науково-педагогічних працівників СНУ ім. В. Даля

У 2022 році 123 публікації дослідників СНУ ім. В. Даля були представлені на сторінках наукових видань, що індексуються базами даних Scopus та Web of Sciense.

Scopus вважається найбільшою базою даних рецензованої наукової літератури, яка  містить більше 82 млн. документів (наукові рецензовані журнали, матеріали конференцій, серіальні книжкові видання тощо) і щорічно зростає на 2-3  мільйони нових робіт. Протягом 2022 року в наукометричній базі даних Scopus проіндексовали 75 робіт дослідників СНУ ім. В.Даля.

Найбільша кількість у цій базі даних серед вчених СНУ ім. В. Даля публікацій у к.т.н. О.С. Кроля (13), к.т.н. О. В. Романченка (6), к.т.н. М. Ковтанця (5), к.т.н. Є.В. Михайлова (5), к.т.н. С.О. Семенова (5).

Платформа Web of Science містить 15 баз даних, одною з основних є  наукометрична база даних Web of Science Core Collection (WoSCC), і загалом індексує більше 33 тисяч видань. WOS охоплює матеріали з природничих, технічних, суспільних, гуманітарних наук та мистецтва. Індексація журналу у WOS свідчить про його високий статус у науковому середовищі. У 2022 році в наукометричній базі даних Web of Sciense проіндексовано 48 публікацій дослідників СНУ ім. В.Даля. Серед вчених СНУ ім. В. Даля найбільшу кількість має д.психол.н. Н.Є. Завацька (4 публікації). Серед авторів, що мають 3 публікації за поточний рік, д.пед.н. О.І. Козьменко, к.т.н. О.В. Романченко, д.т.н. Тарасов В.Ю., к.т.н. Кроль О.С.

Також у 2022 році 18 статей опубліковані у виданнях, що індексуються в обох наукометричних базах. Такі видання в більшості мають вищий рейтинг, що, відповідно, впливає на науковий авторитет авторів.

Для кожного науковця важливим є підвищення індексу цитувань його праць, індексу Хірша, затребуваності результатів досліджень, дотримання авторських прав, підвищення позицій у рейтингах. Публікаційна активність є однією з важливіших складових саме при оцінюванні (складанні рейтингів) науковців, кафедр і університетів.

Наукова бібліотека СНУ ім. В. Даля як один із напрямів своєї роботи веде просвітницьку діяльність з наукометричної грамотності науково-педагогічних працівників, а також реалізує функцію підтримки публікаційної активності університету. Фахівці бібліотеки організовують тренінги, вебінари, присвячені роботі з БД наукового цитування та поліпшенню показників публікаційної активності авторів, надають консультації щодо:

  • визначення наукометричних показників дослідника (кількість документів, кількість цитувань, h-індекс) за даними міжнародних наукометричних баз Scopus, Web of Science, а також пошукової системи Google Scholar;
  • пошуку і обрання наукових видань відповідно до теми досліджень для публікації результатів ;
  • актуалізації авторських профілів у наукометричних базах даних;
  • створення авторського профілю в реєстрі ідентифікації авторів ORCID;
  • оформлення списків джерел згідно як з урахуванням ДСТУ 8302:2015, так і одним із популярних стилів.

На сайті Наукової бібліотеки СНУ ім. В. Даля у розділі «На допомогу науковцям» є спеціальні рубрики, що містять відомості про наукометричні показники та інструменти, інформацію щодо наукометричних БД, інструкції з користування тощо.

Наукова бібліотека СНУ ім. В. Даля щоквартально проводить моніторинг наукових публікацій дослідників університету в міжнародних базах SCOPUS та Web of Science. Крім того, в кінці року бібліотека презентує підсумковий моніторинг публікаційної активності науково-педагогічних працівників  університету. Такий список за 2022 рік, опублікований нещодавно, можна подивитися на сайті бібліотеки.

Сьогодні публікаційна активність університету є не тільки способом наукової комунікації, але і важливим показником його наукової репутації. Рівень цитованості того чи іншого автора, як правило, є  показником успішності його наукової діяльності і свідчить про актуальність результатів його роботи, а отже і про ефективність організації, в якій він веде свої наукові дослідження. Через публікації у базах наукових цитувань відстежується активність і затребуваність університетської науки.