Історики – про бельгійську спадщину на Донбасі

Фахівці Державного архіву Луганської області спільно з кафедрою історії та археології провели для студентів та викладачів Університету тематичну онлайн-зустріч на тему: «Європейський Донбас: історія десятої бельгійської провінції за документами Державного архіву Луганської області».

Захід відбувся в рамках Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між Державним архівом Луганської області та Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля.

Історики – про бельгійську спадщину на Донбасі
Історики – про бельгійську спадщину на Донбасі

Метою заходу було висвітлення історії зародження, становлення та діяльності Лисичанського содового заводу на основі архівних документів Державного архіву Луганської області, а також розвінчання міфу про індустріальний розвиток Донбасу як результат зусиль совєцької влади. Було акцентовано увагу на ролі бельгійських промисловців у розбудові регіону, на будівництві ними у м. Лисичанську комплексу споруд не лише промислового, а й соціально-культурного спрямування. Цей комплекс споруд у 2017 р. був визнаний Бельгією як найбільша у світі закордонна історико-культурна бельгійська спадщина.