Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти

Відбулася IІІ Міжнародна науково-практична конференція «Аграрна освіта: минуле, сучасне, майбутнє» на базі Аграрного факультету СНУ ім. В. Даля

Відкриваючи пленарне засідання, виступив співголова оргкомітету конференції, проректор з наукової роботи СНУ ім. В. Даля, професор, д.т.н. Олексій Целіщев, який привітав учасників з відкриттям конференції та наголосив на важливості аграрної галузі, особливо в умовах повномасштабної агресії проти нашої держави. 

З вітальним словом до присутніх звернулась також Лілія Мартинець, деканеса Аграрного факультету, д.пед.н., проф., яка привітала всіх з прийдешнім святом ‒ Днем працівників сільського господарства України та побажала усім плідної співпраці, натхнення, порозуміння, нових ідей та продуктивної роботи. 

Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти

Зі словами вітання виступили також Сніжана Леу-Севериненко, старша менеджерка з розвитку потенціалу, проєкт USAID «Економічна підтримка України», к.пед.н.; Саулюс Мічкявічус, декан природничого факультету Університету Вітовта Великого, (Литва), професор, д-р наук; Анатолій Циркун, генеральний директор агенцій UCABevent та UCABtravel Українського клубу аграрного бізнесу, керівник освітнього проєкту «Агрокебети», Ілля Хаджинов, ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса, професор, д.е.н.; Ірина Кирпичова, доцентка кафедри садово-паркового господарства та екології  ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», доцентка, к.біол.н.; Сергій Мічківський, завідувач кафедри комп’ютерних наук, Університет економіки та права «КРОК». 

Міжнародна конференція підтримали партнери: Проєкт USAID «Економічна підтримка України», Проєкт ЄС «Вдосконалення вищої сільськогосподарської освіти у Східній України», Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України», Український клуб аграрного бізнесу, Луганська обласна громадська організація «Аграрна дорадча служба». 

Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти
Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти

У роботі конференції взяли участь понад 170 осіб – науковці, викладачі факультету, університетів, відокремлених структурних підрозділів Донбаський аграрний фаховий коледж СНУ ім. В. Даля, Донецький фаховий коледж СНУ ім. В. Даля, Старобільський фаховий коледж СНУ ім. В. Даля та інших коледжів України, представники аграрних підприємств, представники підприємств та організацій, зацікавлених у розвитку аграрного сектору, молодих вчених та студентів – понад 15 закладів вищої освіти та наукових установ України, Литви, Грузії, Казахстану, Турції, Азербайджану. 

До виступів у пленарному засіданні долучилися експерти, представники компаній та установ, науково-педагогічні працівники Аграрного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Особливо жваві наукові дискусії викликали доповіді науковців-практиків:  Ігоря Курдіна, автора і керівника проекту AmoHive, IT-пасіка на тему: «Інформатика та Бджільництво»; Руслана Маркова, керівника сектору «Медовий бізнес», проєкт USAID «Економічна підтримка України», к.е.н. на тему «Інноваційні технології надання освітніх послуг для бджолярів»; Юрія Клименка, директора ГС «Вінницький кластер приладобудування та автоматизації», к.т.к. на тему «Практикорієнтоване навчання у промисловій R&D-екосистемі»; Людмили Красюк, ученого секретаря Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН», к.с.-г.н. на тему «Європейський зелений курс для України в умовах війни». 

Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти

Учасники конференції взяли участь в роботі секцій за такими тематичними напрямами: 

1. Сучасні технології та тренди логістики, інноваційні технології в агрономії, землеустрої, механізації сільського господарства, екології та охороні навколишнього середовища – голова секції Поляков А.М., доцент, к.т.н., в.о. завідувача кафедри механізації сільського господарства, СНУ ім. В. Даля. 

2. Інноваційні філософські, психолого-педагогічні, фінансово-економічні, лінгвістичні та правові засади аграрної науки та освіти – голова секції Нікітіна В.В., доцент, к.філос.н., доцент кафедри здоров’я тварин і екології, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля. 

3. Сучасний розвиток та інноваційні підходи ветеринарної медицини, тваринництва та харчових технологій – голова секції Могутова В.Ф., доцент, к.с.-г.н., завідувач кафедри тваринництва та харчових технологій, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля. 

Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти
Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти

Учасники конференції опрацювали важливі науково-теоретичні та практичні проблеми в аграрній сфері, освіті, управлінні підприємствами, використанні IT-технологій для оптимізації процесів виробництва та управління підприємствами, створили надійну платформу для узагальнення та обміном досвідом дослідження та реалізації впровадження науково-практичних розробок у виробничу практику агропромислового комплексу та залучення до виконання спільних проєктів представників іноземних закладів вищої освіти та наукових установ. 

Міжнародна науково-практична конференція з розвитку аграрної освіти

Молодіх науковці-аспіранти Аграрного факультету також виступали з доповідями та долучалися до обговорення актуальних питань, порушених іншими колегами. 

IІІ Міжнародна науково-практична конференція «АГРАРНА ОСВІТА: МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, МАЙБУТНЄ» відкрила нові можливості для апробації розробок щодо розв’язання фундаментальних та прикладних проблем у сфері аграрного сектору, сільського господарства, екології та охороні навколишнього середовища, філософських, психолого-педагогічних засад аграрної науки та освіти, розвитку ветеринарної медицини, тваринництва та харчових технологій.