Лекція від доктора Ендрю Джиреллі: етичні проблеми журналістики

Як почати діалог з героями сюжету? Що робити, коли люди проти того, аби їх знімали? Відповіді на ці запитання обговорювали на лекції  доктора Ендрю Джирелі, професора Англо-Американського університету в Празі. Лекцією було розпочато партнерський сертифікатний курс «Правдивий репортаж: навіть коли боляче» від СНУ ім. В. Даля і ГО «Платформа студентської журналістики».

До лекції, яка проходила онлайн, крім студентів СНУ ім. В. Даля приєдналося понад сорока слухачів із дев’яти інших університетів України.

Доктор Ендрю Джиреллі поділився зі студентами своїм баченням фільму «20 днів у Маріуполі» як журналістської роботи і як визначного явища у світовій кінематографії. Під час другої частини зустрічі лектор запропонував слухачам подумати над складними етичними проблемами, з якими стикаються журналісти, працюючи з людьми, постраждалими від війни. На прикладі з власних репортажів з міст Чехії, Словаччини і Польщі у квітні 2022 – листопаді 2023 року доктор Джиреллі показав, як знаходити виходи в суперечливих ситуаціях, коли, з одного боку, треба виконувати свій професійний обов’язок збирати і надавати правдиву інформацію, а з іншого боку, це неможливо зробити, не травмуючи і так вже травмованих людей.

Лекція від доктора Ендрю Джиреллі: етичні проблеми журналістики

Під час лекції студенти ставили запитання, висловлювали власні думки. Лекція і обговорення проводилися англійською мовою.

Графік лекцій за проєктом тут: https://snu.edu.ua/index.php/2024/03/21/onlajn-kurs-pravdivij-reportazh-navit-oli-bolyache/