Дослідження в області імерсивних технологій віртуальної реальності

Відбувся дводенний науково-технічний семінар на базі новоутвореної освітньо-наукової лабораторії NeroLab, організований кафедрою інформаційних технологій та програмування.

В семінарі взяли участь: Олег Захожай, д.т.н., в.о. завідувача кафедри інформаційних технологій та програмування; Олександр Меняйленко, д.т.н., заслужений діяч науки і техніки України, професор кафедри інформаційних технологій та програмування; Юлія Бохонкова, д.т.н., зав. кафедри психології та соціології; Володимир Зінченко, аспірант, ст. викладач кафедри електронних апаратів; зовнішні стейкголдери Іван Новик і Андрій Полікашкін – представники ГО «Впровадження та розвиток імерсивних технологій» (ГО «ВИР»), які спеціалізуються на дослідженнях в області імерсивних технологій віртуальної реальності для профілактики та лікування посттравматичних розладів, інсультів, ДЦП.

Організатори семінару провели тестування нового дослідницького обладнання, учасники обговорили план подальших спільних досліджень в області нейрофізіології для визначення реакції нервової системи людини на зовнішні впливи.

В процесі подальших досліджень заплановано здійснення формалізації моделей емоційних процесів людини та на їхній основі побудова нових нейроінтерфейсів та інформаційних технологій профілактики та лікування посттравматичного синдрому у військовослужбовців та цивільного населення, які виникли внаслідок війни. Окрім того уточнені моделі будуть використані для розробки інформаційної технології побудови індивідуальних стратегій навчання, в тому числі з використанням штучного інтелекту та доповненої реальності.

Дослідження в області імерсивних технологій віртуальної реальності

Для довідки: лабораторія NeroLab одна з чотирьох освітньо-наукових лабораторій, що входять до дослідницького кластеру, який був створений в рамках розбудови «Цифрового університету» СНУ ім. В. Даля за програмою ЄС «Reinventing displaced universities: enhancing competitiveness, serving communities» (REDU)». Лабораторія оснащена сучасним обладнанням для відстеження реакції нервової системи біологічних організмів на зовнішні впливи, а також формування зовнішньої реакції на основі нейроімпульсів центральної нервової системи.