Якою є робота сімейного медіатора

Відбувся вебінар на тему “Сімейна медіація та її особливості”, проведений Університетським центром медіації для здобувачів вищої освіти спеціальності 053 Психологія освітньої програми «Психологія».

Мета вебінару – ознайомлення присутніх з проблемою сімейної медіації, її особливостями, а також викликами, з якими стикаються медіатори під час розв’язання конфліктів у сімейній сфері; додатковими потребами та інтересами сторін у сімейних кейсах. Ведучими вебінару виступили членкині Асоціації сімейних медіаторів України: Тетяна Войтюк (членкиня правління ГО «Асоціація сімейних медіаторів України», волонтерка ГО «Ліга медіаторів України»), Світлана Мироненко (тренерка, адвокатка, координаторка в ГО «Ліга медіаторів України»), Оксана Мельниченко (тренерка, експертка з соціальної роботи, координаторка в ГО «Ліга медіаторів України»).

Учасники обговорили питання комунікативної, конфліктологічної, правової компетентності сімейного медіатора. Сімейна медіація дозволяє врахувати потреби кожної сторони конфлікту; передбачає різні способи визначення потреб та бажань дитини у вирішенні питань, які її безпосередньо стосуються; націлена на пошук рішень, які влаштовують усіх учасників та у виконанні яких вони зацікавлені; сприяє відбудові довіри та покращенню комунікації між сторонами; дає емоційну підтримку та відчуття безпечного простору. Сімейний медіатор допомагає впоратись з емоціями, налагодити конструктивну взаємодію між батьками та сприяє врахуванню потреб та інтересів дитини під час конфлікту між батьками.