Розпочалася вступна кампанія для молоді з ТОТ та прифронтових територій України

Відповідальний секретар Приймальної комісії Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Євген Мазнев взяв участь в обговоренні теми «Україна чекає: спрощений вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій», яке пройшло в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Головна директорка-координаторка ГО «Донбас СОС» Віолета Артемчук під час обговорення теми наголосила: “Абітурієнти з тимчасово окупованих територій України можуть вступати до вищих навчальних закладів України за спрощеною системою, яка передбачає дистанційне оформлення документів, а також не маючи українського документа про середню освіту. Якщо вступник із тимчасово окупованої території не має документа про повну загальну середню освіту, то йому спочатку потрібно скласти державну підсумкову атестацію як екстерн. Скласти її можна онлайн, провівши дистанційну співбесіду з відеофіксацією”. За словами Артемчук, спочатку потрібно обрати заклад вищої освіти, скласти при ньому два іспити – історію України та українську мову, а потім скласти профільний іспит.

Розпочалася вступна кампанія для молоді з ТОТ та прифронтових територій України

Проблематичною для вступників з ТОТ та з територій, де йдуть бойові дії, є інформаційна доступність до вступної кампанії: блокуються сайти, VPN прослідковується провайдером. Тому єдиним каналом інформування залишається так зване “сарафанне радіо” та сайти освітніх центрів, які не блокуються.

Євген Мазнев додав, що графіку складання іспитів немає з огляду на те, що на тимчасово окупованих територіях, де ідуть бойові дії, немає постійного інтернет-зв’язку.

“Коли людина виходить на зв’язок, вона складає іспити”, – додав він.

Розпочалася вступна кампанія для молоді з ТОТ та прифронтових територій України

При цьому Мазнев зауважив, що для абітурієнтів з ТОТ, які хочуть вступити в українські заклади освіти, необхідно подати заяву в один з освітніх центрів: «Крим – Україна» або «Донбас – Україна». Вони створені на базі закладів вищої або фахової передвищої освіти, куди абітурієнт планує вступати. Обраний для вступу заклад скерує його до прикріпленої школи.

В Україні 1 червня 2024 року розпочинається вступна кампанія для молоді з тимчасово окупованих та прифронтових територій (ТОТ) України. Вона стартує раніше за загальну кампанію та відбувається за «спрощеною системою», що діє в Україні з 2016 року для абітурієнтів з ТОТ.