На шляху до енергетики “розумного міста”

Відбулася зустріч консорціуму RESPONSE в м. Сарагосі. У заході взяли участь близько 50 партнерів для обговорення заключного етапу проєкту. Проєкт RESPONSE надає підтримку містам-маякам Діжон (FR) і Турку (FI), а також Брюсселю (BE), Сарагосі (ES), Ботошани (RO), Птолемайде (GR), Габрово (BU) і Сєвєродонецьку (UA), допомагаючи їм забезпечувати блоки і райони позитивною енергією. Він привертає інтерес різних зацікавлених сторін, створюючи інноваційні бізнес-моделі, що дозволяють масштабувати й тиражувати рішення, що формують перевірену дорожню карту для стійких міст по всій Європі та за її межами. 

Агенція регіонального розвитку Луганської області відповідає за підготовку реплікацій для Сєвєродонецька, який є одним із міст-послідовників RESPONSE. На захід були запрошені представники Агенції регіонального розвитку Луганської області: Рязанцев Олександр Іванович – завідувач кафедри комп’ютерних наук та інженерії СНУ ім. В. Даля, Татарченко Галина Олегівна – завідувачка кафедри будівництва, урбаністики та просторового планування СНУ ім. В. Даля, Рязанцев Андрій Олександрович – завідувач навчальної лабораторії «Старобільський фаховий коледж СНУ ім. В. Даля». Від міста Сєвєродонецька – Ковалевський Антон Андрійович – начальник Управління житлово-комунального господарства Сєвєродонецької міської військової адміністрації.

На шляху до енергетики "розумного міста"

Дводенна програма була наповнена семінарами та дискусіями. Засідання розпочалися з урочистої промови Мігеля Анхеля Гарсія Муро, заступника по цифровій трансформації міста Сарагоса (Галузь економіки, цифровий трансформації і прозорості), і Девіда Родрігеса, керівника відділу фінансування та трансфертів CIRCE. 

На шляху до енергетики "розумного міста"

Після вступного слова день продовжився засіданнями комітету та семінарами, де учасники заходу мали можливість спілкування зі спікерами в режимі онлайн.

На шляху до енергетики "розумного міста"

У рамках зустрічі учасники відвідали місця застосування новітніх технологій, планування реплікацій, обговорили прийняті рішення, презентували результати проекту.

Ідея полягає в тому, щоб перетворити енергетичну стійкість в прийнятну концепцію шляхом вирішення енергетичної трилеми (безпека, справедливість/доступність за ціною, екологічна стійкість) на рівні будівель, кварталів і районів у розумних містах.

На шляху до енергетики "розумного міста"

Захід, що відбувся, став наступним кроком до головної мети проєкту – розробити стратегічне бачення переходу до енергетики “розумного міста“, нейтрального до зміни клімату, а також об’єднати міські інновації по всьому світу та надати містам можливість протистояти найважливішим викликам, з якими світ стикається сьогодні.