Участь у тренінгу з управління стресом 

Керівниця Університетського центру медіації, професорка кафедри психології та соціології Факультету здоров’я людини Ольга Лосієвська взяла участь у тренінгу для тренерів і супервізорів з програми «Самодопомога Плюс» (м. Київ).  

Це груповий курс управління стресом за сприяння Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська в травні 2022 року. Курс спрямований на формування турботи про ментальне здоров’я в тому числі в закладах вищої освіти для учасників освітнього процесу. Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов’язаний із війною, і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України в тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

Курс SH+ складається з попередньо записаних аудіозаписів і ілюстрованого посібника для формування навичок управління стресом. Цей інформаційний інструмент дозволяє неспеціалістам під наглядом фасілітаторів пройти тренінг із питань курсу SH+, щоб у подальшому проводити його для великих груп людей (приблизно 30 осіб одночасно). Курс SH+ є одним із низки нових для українського простору масштабованих психологічних втручань, опублікованих ВООЗ, і може пропонуватися поряд з іншими методами або програмами в галузі психічного здоров’я. 

Учасники ознайомились із Положенням про атестацію та сертифікацію професіоналів з психічного здоров’я, проєктом Закону України «Про системи охорони психічного здоров’я в Україні». 

По завершенню навчання усі учасники отримали сертифікати від директорки з координації органів влади Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету міністрів України, радниці прем’єр-міністра України Ірини Микичак.