Результати науково-практичної конференції з питань транспортної галузі

16-та Міжнародна науково-практичної конференція «Глобалізація наукового і освітнього простору. Інновації транспорту. Проблеми, досвід, перспективи», пройшла в кінці навчального року. Організатор – кафедра логістичного управління та безпеки руху на транспорті.

У роботі Конференції взяли участь понад 140 учасників.

Завідувачка кафедри Наталія Чернецька-Білецька зазначила, що такі науково-практичні конференції допомагають вирішувати нагальні питання. Адже транспортний супровід здійснюється в різних сферах бізнесу. Цікаво, що вирішення транспортних питань і проблем у період військового стану, за її словами, науковці часто знаходять саме під час роботи над дослідженнями.

Розглядалися й проблемні питання в діяльності залізничного та автомобільного транспорту. Досліджуючи та обговорюючи їх, керівники, викладачі, науковці, представники бізнесу змогли знайти шляхи вдосконалення та підвищення власної кваліфікації.

Саме з метою створення майданчику для обміну досвідом організаторами в рамках конференції була запроваджена секція «Інтеграція й розвиток сучасних транспортно-логістичних систем. Розвиток, стратегії, проєкти мультимодальних транспортних маршрутів».

Великий інтерес викликав виступ заступника директора департаменту технології перевезень та комерційної роботи АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» Валерія Ткачова «Розвиток мережевої логістики в умовах міжнародного ринку. Експорт зернових під час війни».

Про інші сторони перевезень та проблемні питання розповів Ігор Кравчук, начальник відділу державного нагляду Державної Служби України з безпеки на транспорті, м. Київ.

Партнер Університету з дуальної освіти Владислав Кузьо, генеральний директор КСТ Груп Україна, змінив вектор обговорення на тему «Мультимодальні перевезення до країн Середньої Азії».

На конференції відбувся обмін досвідом та об’єднання зусиль науковців і практиків у транспортній галузі за напрямами інтероперабельності й безпеки, енергозбереження та енергоефективності, екологічної безпеки та безбар’єрного доступу до транспортної інфраструктури. Вирішувалися питання логістики, моделювання і комп’ютерного інжинірингу, модернізації та ремонту об’єктів транспорту, матеріалознавства і визначення ресурсу елементів конструкцій для стрімкого післявоєнного відновлення України та поглиблення інтеграції національної транспортної мережі у Транс’європейську транспортну мережу.

Цього року під час роботи секції обговорювалась проблема «Перевезення небезпечних вантажів в умовах військового стану: виклики та стратегії адаптації», що розкрив Олександр Лаврухін, професор кафедри управління вантажною і комерційною роботою Українського державного університету залізничного транспорту.

Також в рамках роботи конференції відбувся цікавий виступ радника з питань міського планування, ландшафту та мобільності муніципалітету міста Арнем (Нідерланди) Марії Мнацаканян на тему «Застосування Spaсe Syntax при моделюванні транспортних систем міст».

Олександр Красноштан, доцент кафедри менеджменту Національного транспортного університету, розкрив потенційні можливості розвитку нових транспортних шляхів, а також їх вплив на поточні пріоритети формування транспортних мереж європейських країн. Він визначив, які перед транспортним сектором стоять виклики та задачі для забезпечення цих потреб.

За результатами проведення конференції підготовлено збірник матеріалів роботи конференції.

Організаційний комітет конференції вдячний за всебічну підтримку та допомогу в проведенні конференції керівнику інституту «Державний науково-дослідний, проєктно-конструкторський і проєктний інститут вугільної промисловості «УКРНДІПРОЕКТ», українському науковцю, доктору технічних наук, фахівцю в галузі вугільних технологій, Крутю Олександру Анатолійовичу.