Держава має боротися за кожного школяра і студента з ТОТ

Представниці СНУ ім. В. Даля – фахівчиня відділу профорієнтації студентів Тетяна Лук‘янюк і голова Студентської ради університету Наталья Паніна – взяли участь в установчому засіданні робочої групи з підготовки Концепції доступу до права на освіту молоді з тимчасово окупованих територій України.

Держава має боротися за кожного школяра і студента з ТОТ

У заході взяли участь уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, експерти з Міністерства соціальної політики, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства молоді та спорту, Міністерства освіти і науки, Офісу Ради Європи, представники громадських організацій та навчальних закладів взяли участь в обговоренні ключових викликів, пов’язаних з доступом до права на освіту молоді з тимчасово окупованих територій. Такими є:

  • обмеження зв’язку з жителями тимчасово окупованих територій,
  • можливість переміщення на підконтрольну територію України тільки через території третіх країн,
  • блокування окупаційними адміністраціями доступу до українських інформаційних ресурсів,
  • поглиблення мілітаризація освіти через збільшення так званих кадетських і козачих класів,
  • введення в навчання предметів, які спрямовані на просування пропаганди російських наративів щодо війни на території нашої держави.

Учасники робочої групи розробили проєкт структури Концепції доступу до права на освіту молоді з тимчасово окупованих територій України, а також дійшли висновку, що розв’язання таких складних питань потребує системної державної політики та розуміння умов, в яких опинилися діти на окупованих територіях.