Участь науковиці СНУ ім. В. Даля у вивченні питань управління довкіллям

Завідувачка кафедри хімічної інженерії та екології Кравченко І.В доєдналася до вебінару, що був організований International Water Association 16 вересня 2024 р.

Мета заходу – розглянути плюси та мінуси різних методів вимірювання закису нітрогену N2O та пов’язаних з ними параметрів, що впливають на утворення N2O, зокрема з’ясувати, які існують методи вимірювання для кількісної оцінки викидів закису нітрогену та як розташування датчиків та обладнання, а також пов’язані з цим практичні питання, впливають на якість даних.

Очисні споруди стічних вод є невід’ємною частиною управління довкіллям. Хоча ці споруди необхідні для забезпечення охорони здоров’я та захисту навколишнього середовища, вони чинять значний внесок у викиди закису нітрогену. За одне століття потенціал глобального потепління N2O майже в 300 разів перевищує потенціал вуглекислого газу, і це наголошує на необхідності термінового вирішення проблеми його викидів з очисних споруд. Боротьба з цими викидами є екологічним імперативом і кроком на шляху до стійкого майбутнього для спільнот, яким служать ці установки.

Управління процесом – це одна з можливостей пом’якшити вплив та мінімізувати умови, що сприяють утворенню закису нітрогену. Однак управління процесом залежить від приладів з точними вимірами в реальному часі, що є вузьким місцем для пом’якшення наслідків викидів закису нітрогену.

На вебінарі були продемонстровані новітні вимірювальні технології для вимірювань закису нітрогену, а також проблеми, з якими оператори стикаються на практиці. Обговорювалось як вимірювання відхідних газів, рідкої фази N2O, так і доступні датчики для оцінки закису нітрогену на основі штучного інтелекту – все з точки зору контрольно-вимірювальних приладів та автоматизації.