Гостьова лекція про розвиток української журналістики

Штучний інтелект замінить живих журналістів, межі приватності, хто такий журналіст – такі питання були обговорені на гостьовій лекції  Олександра Харченка зі студентами-журналістами.

Лекція на тему «Як змінюється українська журналістика» була організована Комісією з журналістської етики, партнера Східноукраїнського національного університету імен Володимира Даля. Лектор – Олександр Харченко, журналіст, головний продюсер видання Gazeta.ua та журналу «Країна», ексгенеральний директор «Укрінформу» (2014-2023). Модерував захід відомий журналіст Андрій Куликов, голова Комісії з журналістської етики.

Гостьова лекція про розвиток української журналістики

Спікер поділився цікавими тезами: журналіст – це людина, що має хист щодня заповнювати порожнечу; журналістика – це боротьба із старими забобонами і новими забобонами.

На думку Олександра зміни в українській журналістиці зумовлені технічним розвитком, на противагу тому, що раніше вони залежали передусім від влади, зокрема радянської. Хоча зараз також повертається тенденція втручання державної влади, політики в роботу ЗМІ.

Гостьова лекція про розвиток української журналістики

Лектор також  дав пораду молодим журналістам: «Спробуйте працювати та навчатися в школі інформаційної агенції, це буде найкращий варіант». Щодо можливого впливу штучного інтелекту на професію журналіста Олександр Харченко відповів: «Ні. Якщо штучний інтелект в правильних руках – то він буде працювати на користь».

Під час спілкування також було обговорено ще багато питань, які є важливими для журналістів зараз.

Гостьова лекція про розвиток української журналістики

Також Олександр Харченко  розповів про проєкт із підтримки прифронтової преси «Близько до нуля», який запровадили Національна спілка журналістів України спільно з нідерландською міжнародною організацією Free Press Unlimited (FPU).

Владислава Павленко, Анастасія Монастирскова,

студентки спеціальності Журналістика