Розвиток соціально-правових компетентностей протидії булінгу та мобінгу

Студенти кафедри практичної психології та соціальної роботи другого (магістерського) рівня вищої освіти (освітні програми «Практична психологія», «Психологія і освітній коучинг», «Психологія соціальної роботи») та викладачі кафедри підвищили соціально-психологічні компетентності щодо протидії булінгу та мобінгу в учнівської молоді, відвідавши 24 вересня 2024 р. тренінг відомої правознавиці, юристки Аліни Бобильової «Соціально-правовий аналіз булінгу та мобінгу як найпоширеніших видів дискримінації в суспільстві».

У ході тренінгової роботи були висвітлені питання булінгу та мобінгу як таких видів дискримінації, які, призводячи до порушення навчально-виховного процесу, викликають тривалі наслідки для особистості, зокрема віддалені у часі. Було наголошено, що саме з цих позицій є нагальна потреба у підготовці фахівців із новітніми теоретичними знаннями, спеціальними уміннями, навичками для виявлення, попередження та подолання зазначених явищ.

Особливу увагу на тренінгу було приділено мобінгу на робочому місці, а саме вертикальному, горизонтальному,  а також сендвіч-мобінгу як одночасному цькуванню і по вертикалі, і по горизонталі. Студенти дізналися про захист від  латентного й відкритого, індивідуального й групового мобінгу, що сприяло розвитку їх соціально-правових компетентностей  протидії булінгу та мобінгу.

Захід відбувся у межах Програми «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) за підтримки ГО «Центр розвитку підприємництва та реалізації бізнес-ідей» (м. Київ).