Громадськість, науковці та реабілітологи об’єднуються задля інновацій

Відбувся круглий стіл змішаного формату на тему «Штучний інтелект та XR: нові горизонти інновацій у реабілітації та адаптації в Україні», організований громадськими лідерами та їх партнерами, які вже мали спільний досвід реалізації успішних проєктів та програм у сфері реабілітації та соціальної інклюзії. Метою заходу було обговорення важливості впровадження інноваційних технологій, зокрема XR-технологій та штучного інтелекту (ШІ), для покращення процесів фізичної реабілітації та соціальної адаптації.

Учасниками заходу стали представники державних реабілітаційних установ, науково-дослідних центрів, університетів та громадських організацій, серед яких Державний реабілітаційний центр «Донбас-Прикарпаття», Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Івано-Франківський медичний університет, ГО «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу», ГО «Фундація Простір», ЛОБО «Фонд громад Луганщини «Хорс», ГО «ВИР»  і профільні спеціалісти з числа інклюзивних громадських радників.

Основним результатом заходу стало те, що круглий стіл підтвердив актуальність співпраці між реабілітаційними центрами, медичними установами та науковими інститутами у сфері впровадження інноваційних рішень для реабілітації та адаптації. Представники реабілітаційних центрів і медичних установ наголосили на важливості використання таких технологій, як XR, у роботі з пацієнтами, зокрема з дітьми та дорослими, які пережили інсульт, ампутації та мають розлади аутистичного спектру.

Від СНУ ім. В. Даля у заході взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш та завідувач кафедри інформаційних технологій та програмування СНУ ім. В. Даля Олег Захожай.

Громадськість, науковці та реабілітологи об'єднуються задля інновацій

Ганна Борова, ШІ-крієйтор, менеджерка та радниця з питань інклюзії відомих проєктів та програм, голова ЛОБО «Фонд громад Луганщини «Хорс» представила презентацію на тему: “Штучний інтелект та медицина: вплив на реабілітацію та соціальну адаптацію”. У своєму виступі вона акцентувала увагу на важливості ШІ для швидшого діагностування захворювань і підвищення точності планів лікування. В її доповіді йшлося про сучасні приклади застосування ШІ в реабілітації: екзоскелети та віртуальна реальність для відновлення когнітивних функцій. Доповідачка також наголосила на етичних моментах і викликах, зокрема захисті персональних даних та ризику залежності від технологій.  Навела власні приклади практичного застосування різних ШІ-інструментів як в професійній, так і побутовій діяльності. Розповіла про доречні проєктні ідеї та можливості їх підтримки, зокрема за рахунок коштів Європейського Союзу, які стали більш доступні Україні у військовий час, і про ідею проведення цього круглого столу.

Спікери круглого столу представили ідеї щодо застосування XR-технологій для соціальної адаптації дітей і дорослих з аутистичним спектром та іншими порушеннями функціональності.

Олег Захожай представив ідею щодо застосування XR-технологій для соціальної адаптації дітей і дорослих з аутистичним спектром та іншими порушеннями функціональності. Особливу увагу було приділено реальним кейсам використання XR для підтримки реабілітаційних процесів, а також надано можливість учасникам ознайомитися з прототипами таких систем.

Таким чином, профільні експерти з числа інклюзивних громадських радників і практикуючі медики, психологи не тільки ділилися досвідом і брали участь в обговореннях, але й апробували вже деякі практичні речі.

Під час свого виступу Олег Захожай поділився дослідженнями щодо впливу XR-технологій на реабілітаційні процеси. Він зазначив, що XR (Extended Reality) об’єднує кілька типів імерсивних технологій: віртуальна реальність (VR), доповнена реальність (AR) і змішана реальність (MR), що дозволяють створювати інтерактивні середовища для відновлення фізичних і когнітивних здібностей пацієнтів.

Громадськість, науковці та реабілітологи об'єднуються задля інновацій

Іван Новик, експерт ГО «ВИР», зауважив на важливості підготовки реального спеціалізованого контенту та представив досвід роботи в кінематографії та щодо використання імерсивних технологій за різними тематичними напрямками роботи та зокрема для адаптації представників вразливих верств населення та їх впливу на конкретних людей із числа ветеранів.

Таким чином, всі присутні змогли побачити XR-технології та їх корисність для реабілітації, коли XR дозволяє створювати віртуальні моделі людського тіла, що допомагає пацієнтам краще розуміти процес відновлення та його деталі. І пацієнти можуть виконувати фізичні вправи в контрольованому віртуальному середовищі, що сприяє відновленню рухових навичок та когнітивних функцій. А також, що XR дозволяє лікарям дистанційно консультувати пацієнтів, що робить реабілітацію доступнішою для людей, які не можуть постійно відвідувати медичні установи.

А також присутні обговорили нові перспективи відновлення та адаптації певних категорій постраждалих людей. Враховуючі те, що XR-технології мають величезний потенціал, але високовартісні та поки можуть мати і ризики фізичного дискомфорту. Однак, всі присутні погодилися, що необхідно працювати над їх розвитком  і за їх допомогою можна створювати індивідуалізовані програми реабілітації, адаптовані під конкретні потреби пацієнта. А якщо запровадити інтеграцію з нейротехнологіями, то на основі більш точних нейрофізіологічних даних можна буде досягти ще більш точного налаштування програм.

Громадськість, науковці та реабілітологи об'єднуються задля інновацій

Одним із ключових досягнень круглого столу стало узгодження подальшої співпраці між учасниками заходу. Представники реабілітаційних центрів, університетів та громадських організацій підтвердили готовність спільно працювати над створенням нових проєктів і концепцій. Було домовлено про розробку спільних досліджень і програм, які допоможуть розширити застосування інноваційних технологій у реабілітаційних і медичних установах України, зокрема в Івано-Франківській області.

Підсумки заходу також включають підготовку до підписання Меморандуму про взаєморозуміння та партнерство між ключовими учасниками, а також визначення плану дій щодо впровадження XR-технологій у реабілітаційні програми на базі відповідних установ.