Університет готовий долучитися до захисту прав ветеранів

Єдиними представниками ЗВО на слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Стратегія та реалізація ветеранської політики в Україні», що відбулися в Черкасах, були проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш (онлайн) і декан Факультету здоров’я людини Вадим Тарасов.

На захід під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка були запрошені народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наукових установ, громадських організацій і медіа.

Учасники обговорили питання важливості залучення ветеранів та ветеранок до суспільного життя. Наголосили, що ветеранська політика має передбачати підтримку учасників бойових дій, але також реальні можливості надалі реалізувати себе заради України й українців, власного розвитку, своєї сім’ї, своєї громади, всієї нашої держави.

До 2019 року реалізація державної політики щодо ветеранів забезпечувалася Державною службою України у справах ветеранів, діяльність якої координувалася Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики України.

Забезпечення підтримки ветеранів війни здійснювалося й іншими державними інституціями.  Втім, за однакових правових підстав і умов надання видів соціального захисту ветеранам війни, порядок їх надання і розміри забезпечення нерідко різнилися, дублювалися або не забезпечувалися державними інституціями взагалі через прогалини в законодавчому регулюванні.  Недосконалість норм, зокрема в частині меж компетенцій або предметів віддання уповноважених органів, призводила до порушень прав ветеранів або до ускладнень у порядку їх реалізації. 

Окремі питання реалізації ветеранської політики було розглянуто на прикладі м. Черкаси. Інформацію про ветеранські осередки, що займаються психологічною чи фізичною реабілітацією, реінтеграцією до цивільного суспільства і мирного життя, або просто служать місцем, де ветерани можуть зібратись та говорити про досвід, що їх об’єднує, надала Наталія Кравченко, перша заступниця голови Черкаської обласної державної адміністрації.

Університет готовий долучитися до захисту прав ветеранів

Вадим Тарасов, виступаючі на заході, зазначив про необхідність використання досвіду таких осередків, як університети з їх розвинутою структурою, для реалізації ветеранської політики. Наголосив, що Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля як двічі переміщений заклад вищої освіти також не залишається осторонь реалізації цього питання та планує відкриття на базі університету Центру ветеранського розвитку, діяльність якого буде спрямована на психологічну, соціальну, юридичну та іншу допомогу, навчання та перепідготовку ветеранів та членів їх родин, реінтеграцію ветеранів до цивільного життя.