Підбито підсумки реалізації проєктів, профінансованих за Програмою малих грантів

Підбито підсумки реалізації проєктів, профінансованих за Програмою малих грантів

СНУ ім. В. Даля  взяв участь у вебінарі в рамках проєкту підтримки переміщених університетів за програмою ім. Фулбрайта в Україні та фінансової підтримки Відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні.

На заході було представлено та обговорено функціонування і подальший розвиток протягом останнього року проєктів, профінансованих за Програмою малих грантів у 2021 році, зокрема відбувся звіт за проєктом «Ветеранський простір університету», який  було реалізовано в рамках проєкту «Зміцнення переміщених українських університетів задля сталого розвитку».

Проєкт передбачав розробку системи комплексної реабілітації, психологічної адаптації та  правової підтримки його учасників, професійну підготовку (перепідготовку) на цивільні спеціальності, на які є запит на ринку праці України таких цільових груп: військовослужбовці, ветерани АТО/ООС, учасники бойових дій та члени їхніх сімей, а також члени сімей загиблих захисників України. 

Доповідачами виступили проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку СНУ ім. В. Даля Руслан Галгаш, доцентка кафедри практичної психології та соціальної роботи СНУ ім. В. Даля, керівниця «Ветеранського простору університету» Олена Федорова, професорка кафедри психології та соціології СНУ ім. В. Даля, керівниця університетського Центру медіації Ольга Лосієвська.

На вебінарі було підкреслено, що у ході цього проєкту вдалося досягнути таких результатів:

  • відновлення прагнення   ветеранів війни  та учасників АТО/ООС бути суб’єктами діяльності у своїй повсякденній життєдіяльності;
  • створення ланки професійно-трудової реабілітації як форми комплексної реабілітації  щодо відновлення життя  ветеранів війни  та учасників АТО/ООС;
  • розробка системи комплексної реабілітації ветеранів війни та учасників АТО/ООС;
  • сприяння працевлаштуванню та самозайнятості  ветеранів війни та  учасників АТО/ООС;
  • підвищення свого професійного рівня знань та набуття навичок  для створення свого особистого бізнесу;
  • відновлення в суспільній свідомості позитивного  образу  воїнів-ветеранів війни та  учасників АТО/ООС.

Проєкт направлений на підтримку ветеранської спільноти (ветеранів та їхні родини) і адаптацію університетських програм професійної підготовки/ перепідготовки з цивільними спеціальностями.