Відбулася гостьова лекція професора з США Михайла Сергеєва

Відбулася гостьова лекція професора з США Михайла Сергеєва

У СНУ ім. В. Даля відбулася гостьова лекція професора  Філадельфійського університету мистецтв (США) Михайла Сергеєва для студентів і аспірантів кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності.

Тема лекції: «Проект Просвітництва та американська національна ідея» («The Project of the Enlightenment and the “American Dream”»). У своїй лекції проф. Сергеєв розповів про систему освіти у США, про витоки так званого «американського індивідуалізму», які формуються ще у школі  і закріпляються в університеті, що полягають у головній ідеї Просвітництва – свободі вибору свого життєвого шляху: кожний має право вчити те, що бажає; будувати життєвий шлях так, як він бажає; сповідувати ту релігію, яку він бажає. Ця ідея свободи, яка є символом США, розповсюджується не тільки на окремих людей, а й на побудову штатів у США: кожний штат – це окрема держава зі своєю головною релігією, системою цінностей тощо. До того ж, якщо американець (а це – не нація, бо націй у США дуже багато зі всього світу) переїжджає до іншого штату, йому потрібно оформити дуже багато документів для проживання, на що може піти навіть пів року. Серед недоліків американської освіти Михайло Сергеєв назвав відсутність системи гуманітарної освіти: людина знає тільки те, що їй потрібно у її професії, а за межами цього – освітня і культурна порожнеча, нуль або середньовіччя, як виразився науковець.

Відбулася гостьова лекція професора з США Михайла Сергеєва

В обговоренні взяли активну участь аспірантка спеціальності «Культурологія» Ольга Телушкина, студент спеціальності «Філософія» Олександр Гросицький, проф. Ольга Смоліна, проф. Микола Чурсін, доц. Олена Сапицька.

Під час обговорення піднімалися дуже цікаві питання про сутність і можливість технократії у США, характер американської культури, природу людини і співвідношення в неї душі та тіла, проблему безсмертя і навіть про ілюзорність існування на Землі людини як фізичної істоти.

Модератором лекції виступила доц. кафедри Наталія Шелковая.

Відбулася гостьова лекція професора з США Михайла Сергеєва

На лекції були присутні студенти-магістри спеціальності «Культурологія» та «Богослов’я»,  студенти-бакалаври спеціальності «Філософія», аспіранти спеціальності «Культурологія», викладачі кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності, а також були запрошені викладачі та аспіранти кафедр правознавства, конституційного права, історії та археології та керівник відділу аспірантури. Всі присутні щиро подякували проф. Сергеєву за дуже цікаву та змістовну лекцію і її плідне обговорення.

Відбулася гостьова лекція професора з США Михайла Сергеєва

Михайло Юрійович Сергєєв  – доктор релігієзнавства, історик релігії, філософії та сучасного мистецтва; головний редактор книжкової серії «Contemporary Philosophy» у видавництві Brill (Нідерланди, 2016–2019); голова відділу релігії, філософії та теології в Інституті Вільметта (2017–2021); викладач курсів історії релігії, філософії, модерністського мистецтва та інших гуманітарних наук в Філадельфійському Університеті мистецтв та Вищій теологічній спілці (Берклі, Каліфорнія); афілійований професор Об’єднаної духовної семінарії міст-побратимів Нью-Брайтона та Міннесоти; автор понад двохсот наукових, літературознавчих і публіцистичних статей; автор і редактор чотирнадцяти книг; володіє 10 іноземними мовами.