Чергове засідання Вченої ради університету

Відбулося чергове засідання Вченої ради університету під головуванням голови Вченої ради, ректорки університету, професорки Ольги Поркуян. Порядок денний включав питання:

  • науково-дослідна робота в університеті: підсумки за 2022 рік і завдання на 2023 рік;
  • кадрові справи;
  • різне.

З першого питання виступив проректор з наукової роботи, професор Олексій Целіщев.  Доповідач звітував про підсумки наукової діяльності університету, охарактеризував її особливості під час військового стану та окреслив завдання щодо організації наукової діяльності університету  з урахуванням нинішньої ситуації в країні.

Чергове засідання Вченої ради університету

Відзначено, що університет покращив свої позиції у всіх рейтингах, за винятком рейтингу Webometrics, а саме:

  • у консолідованому рейтингу університетів України – 81-е місце (у 2021 р. –  84-е, у 2020 р. – 98-е) та 1-е місце серед ЗВО Луганської області;
  • у рейтингу «ТОП-200 Україна» – 51-е місце (у 2021 р. – 74-е, у 2020 р. – 85-е) та 1-е місце серед ЗВО Луганської області;
  • у науково-метричній базі даних (НМБД) SCOPUS – 45-е місце серед ЗВО України, задіяних у рейтингу (у 2021 р. – 48-е, у 2020 р. – 58-е) та 1-е місце серед ЗВО Луганської області;
  • у рейтингу Webometrics – 69-е місце  серед ЗВО України  (у 2021 р. – 65-е, у 2020 р. – 111-е) та 2-е місце серед ЗВО Луганської області.
Чергове засідання Вченої ради університету

За підсумками 2022 року зросла кількість публікацій наукових статей у виданнях, що входять у  НМБД Scopus та Web of Science; підвищився на 5 одиниць h-індекс публікацій університету у  НМБД Scopus (становить 26); покращився показник винахідницької діяльності студентів; зросла кількість самостійних публікацій наукових статей студентів; зросла кількість наукових видань університету.

Чергове засідання Вченої ради університету

Разом із тим було відзначено певні недоліки в науковій діяльності університету, а саме: низька активність кафедр у пошуку додаткових джерел фінансування наукових досліджень; зменшилися  обсяги фінансування наукових досліджень за господарчими договорами з підприємствами; не всі факультети університету беруть участь у конкурсах держбюджетного фінансування наукових проєктів; низька активність кафедр у поданні заявок на участь у конкурсах спільних міжнародних наукових проєктів на усіх факультетах; кафедрами не виконано план по захисту докторських та кандидатських дисертацій; скоротилася кількість докторських спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій; знизилася загальна кількість публікацій наукових статей у виданнях України.

Чергове засідання Вченої ради університету

В обговоренні доповіді взяли участь: ректорка університету Ольга Поркуян, начальник науково-дослідної частини, доцент Григорій Бойко. Від комісії з підготовки проєкту рішення Вченої ради виступив декан факультету економіки та управління, професор Євген Івченко.

З  другого питання були представлені кадрові справи щодо присвоєння вченого звання професора кафедри інженерії та екології д.т.н.  Ірині Глікіній та вченого звання доцента кафедри германо-романської філології та перекладу к.пед.н.  Альоні Бовт. За результатами таємного голосування  здобувачкам одноголосно присвоєно вчені звання.

Чергове засідання Вченої ради університету

У  “Різному” Голова Вченої ради Ольга Поркуян надала інформацію про необхідність змін в структурі університету щодо утворення нового Факультету здоров’я людини і припинення існування Факультету міжнародних відносин. Рішення про ці зміни має прийняти Конференція трудового колективу.

Проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку, професор Руслан Галгаш  доповів про План антикризових заходів  університету на 2023 рік.

Чергове засідання Вченої ради університету

Ольга Поркуян запропонувала обговорити питання щодо необхідності ребрендингу університету в частині зміни назви закладу шляхом відмовлення від ім’я Володимира Даля. Це питання виникло на засіданні, тому виникла необхідність подумати над тим, щоб назва відповідала сучасним вимогам і реаліям сьогодення. Це питання було запропоноване для роздумів, обговорення і подальшого вирішення за відповідною процедурою.

Чергове засідання Вченої ради університету

На етапі обговорення Вченою радою було прийняте рішення доручити кафедрі історії та археології звернутися до Інституту національної пам’яті щодо особистості Володимира Даля, відповідності його діяльності й ім’я українській ідентичності.

Чергове засідання Вченої ради університету