Участь викладачів у вебінарах у межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Викладачі СНУ ім. В. Даля взяли участь у серії вебінарів «Управління відходами та критичною сировиною – методології оцінки життєвого циклу» в межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM.

18 жовтня лекцію прочитала Олена Петрович – фахівець із хімічних технологій і захисту довколишнього середовища. Наразі пані Олена координує роботу хімічної лабораторії в Гірничо-металургійному інституті в м. Бор, Сербія.

Участь викладачів у вебінарах у межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Олена Петрович докладно розповіла про процес відбору, підготовки й аналізу зразків води, опадів, ґрунту, відходів гірничої промисловості та сміття на предмет забруднення. Вона презентувала протоколи дослідження зразків усіх видів, ознайомила слухачів із особливостями підготовки до збирання зразків. За допомогою фото, зроблених у польових умовах, Петрович проілюструвала процес збирання зразків. Вона висвітлила специфіку підготовки зразків за допомогою мікрохвильової печі, шейкера й повітряної камери для перевірки вологості. Також лекторка познайомила присутніх із різними методиками аналізу зразків і новітнім обладнанням, на якому провадяться дослідження.

19 жовтня свої напрацювання представила Рамонна Кошелева – хімік-практик, який спеціалізується на колоїдних системах і поверхневих явищах. Сьогодні Пані Рамонна досліджує наноматеріали в Міжнародному грецькому університеті (Греція).

Участь викладачів у вебінарах у межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Рамонна Кошелева розповіла про основні типи забруднювачів підземних, поверхневих та океанічних вод. Вона презентувала способи зменшення забруднення вод, пов’язані із запобіганням забруднення та власне очищенням стічних вод за допомогою кількох етапів. Лекторка представила технологію третинного очищення води, розповіла про застосування адсорбції в очищенні води від забруднювачів і вдосконалений процес окислення. Основна частина виступу дослідниці була присвячена властивостям і характеристикам нанобульбашок та їхньому застосуванню, наприклад, для очищення й опріснення морської води. На думку Рамонни Кошелевої, нанобульбашки можна використовувати в сільському господарстві, для захисту довкілля, у медицині й фармакології, а в майбутньому інтегрувати до відновлюваної енергетики.

20 жовтня лекцію прочитав Юкка Юутсенваара, який вивчає використання сирих матеріалів та їхню роль у соціальній дискусії, займається стійким дизайном продуктів. Пан Юкка бере участь у наукових дослідженнях і викладає в Лапландському університеті прикладних наук (Фінляндія).

Участь викладачів у вебінарах у межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Юкка Юутсенваара розповів про життєвий цикл різних матеріалів і продуктів, які використовуються в промисловості й сільському господарстві. Він ознайомив слухачів із визначенням життєвого циклу, його цілями й межами системи, а також оцінюванням впливу різних продуктів на довкілля, специфікою збору й аналізу даних для нього. Особливу увагу науковець приділив круговому процесу виробництва, шляхам розвитку циркулярної економіки та її перевагам для суспільства.

Викладачі СНУ ім. В. Даля мали змогу подивитись освітній фільм про організовану Оленою Петрович роботу, задати лекторам запитання і взяти участь в обговоренні цікавих тем.

Нагадуємо, що серія вебінарів англійською мовою відбувається в рамках II фази навчальних курсів, запланованих із вересня по грудень 2023 року.