Практична підготовка студентів-перекладачів СНУ ім. В. Даля

Пройшов насичений перший тиждень перекладацької практики студентів 4 курсу кафедри іноземної філології та перекладу спеціальності «Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська». Частина студентів цьогоріч в очному та дистанційному форматі проходить цю надважливу частину практичної підготовки на базі ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда», що веде активну діяльність на міжнародній арені у питаннях захисту прав молоді з тимчасово окупованих територій.

У дружній атмосфері пройшло знайомство студентів з базою практики, з працівниками організації та їх діяльністю. Приємною несподіванкою, новим досвідом та «бойовим хрещенням» стало спілкування практикантів з представниками Посольства Чехії в Україні, які завітали в «Альменду» з робочим візитом.

У якості асистентів перекладачів практиканти прийняли участь у заході «Експертне обговорення: спільні дії для запобігання поширенню практики переміщення українських дітей до РФ для «перевиховання» та «індоктринації» через програму «Університетські зміни», який організовувала ГО ЦГП «Альменда». Участь у заході приймали представники державних органів влади, закордонних посольства та консульств, громадських організацій та українських університетів, у тому числі й СНУ ім. В. Даля. Майбутні перекладачі мали можливість спостерігати за практикою синхронного перекладу від досвідчених перекладачів, здійснювати допомогу учасникам, використовуючи навички послідовного перекладу, були залучені до перекладу супровідних матеріалів заходу.

Практична підготовка студентів-перекладачів СНУ ім. В. Даля

Декан Факультету гуманітарних та соціальних наук Світлана Кузьміна теж відвідала презентацію аналітичного звіту нового партнера університету.

«Ми обговорили текст звернення до міжнародної академічної спільноти з закликом припинити співпрацю з російськими університетами, які беруть участь у програмі «Університетські зміни». Це один із способів припинити злочинні дії агресора з індоктринації та зміни національної ідентичності українських дітей, серед яких були і вихованці інтернатів Луганської області. СНУ ім. В. Даля, як переміщений університет, один з перших підтримав ініціативу «Альменди», адже університет має досвід таких дій, і у 2022 році надсилав подібні звернення до європейських університетів-партнерів», – прокоментувала подію С. Кузьміна.