СНУ ім. В. Даля отримав сучасне обладнання для кібербезпеки від USAID

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля отримав обладнання від Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Перелік отриманого обладнання включає: 3 сервери з системою безперервного живлення, 5 мережевих сховищ даних, 43 персональних комп’ютери, 12 ноутбуків, 12 мультимедійних проєкторів і екрани до них, 12 багатофункціональних пристроїв, 4 телевізори, 2 міжмережеві екрани та інше мережеве комунікаційне обладнання (комутатори, WiFi точки доступу, PoE інжектори), комп’ютерна периферія (вебкамери, аудіо гарнітури).

Отримане обладнання дозволило значно покращити IT-інфраструктуру нашого університету, розширити можливості для розвитку сервісів «Цифрового університету», а також надати можливість студентам профільних спеціальностей здобувати компетентності з використанням надсучасних ІТ рішень у сфері кібербезпеки, мережевих і хмарних технологій.

Наразі проводяться роботи зі створення навчально-наукової лабораторії кібербезпеки та мережевих інформаційних технологій CyberNET. Це дозволить здобувачам вищої освіти та дослідникам у галузі знань 12 «Інформаційні технології» проводити експерименти з мережевими технологіями, відпрацьовувати сценарії протидії кібератакам, а також використовувати хмарні рішення та засоби штучного інтелекту для підвищення стійкості та надійності функціонування інформаційних систем різноманітного прикладного застосування. Відкриття лабораторії заплановано на кінець березня 2024 року.

З отриманим обладнанням будуть працювати понад 270 здобувачів вищої освіти, що наразі навчаються за спеціальностями 121 «Інженерія програмного забезпечення», 122 «Комп’ютерні науки», 123 «Комп’ютерна інженерія», 125 «Кібербезпека», 126 «Інформаційні системи та технології». Для підвищення спроможності майбутніх фахівців протистояти кіберзагрозам на базі цієї лабораторії буде викладатися вибірковий курс «Кібербезпека в аспекті інформатизації та диджиталізації суспільства».  Курс був розроблений спільно з провідними фахівцями Purdue University (USA) і буде доступний усім студентам нашого університету.

СНУ ім. В. Даля щиро вдячний Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». Завдяки підтримці від USAID наші здобувачі вищої освіти отримали можливість проводити наукові дослідження, готуватися до участі в студентських кіберзмаганнях, олімпіадах, реалізовувати власні наукові проєкти, а майбутні фахівці, які не відносяться до ІТ галузі – популяризувати питання кіберзахисту, що є вкрай важливим за сучасних умов цифровізації будь-яких сфер діяльності.

Загалом Проєкт USAID Кібербезпека передав 5 тисяч одиниць техніки та 4 тисячі ліцензій для 25 університетів. Це понад 50% усіх ЗВО України, де проводиться навчання за спеціальністю «Кібербезпека та захист інформації». Більшість закладів, які отримали техніку, постраждали від обстрілів та бомбардувань росії або втратили приміщення для навчання. Тож нове комп’ютерне обладнання допоможе їм відновити освітній процес.

Для довідки: Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» працює над зменшенням та потенційним усуненням вразливостей кібербезпеки в секторах критичної інфраструктури України, а також над розвитком нових кадрів у кібербезпеці, розбудовою потенціалу талантів та над посиленням спроможності України в підготовці до кібератак.