Фінал міжнародного сертифікатного курсу з журналістики

Завершився міжнародний сертифікатний курс «Правдивий репортаж: навіть коли боляче» для студентів-журналістів, який СНУ ім. В. Даля проводив у партнерстві з громадською організацією «Платформа студентської журналістики»

Гостьовим лектором фінальної зустрічі був Остін Маллой, американський журналіст, мультимедійний редактор і відеожурналіст Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода. Остін має багаторічний досвід роботи в пострадянських країнах, зокрема працював для газети Kyiv Post та Voice of America. Він поділився своїм баченням перспектив професії журналіста в сучасних умовах, розповів про власний професійний шлях. Відповідаючи на запитання студентів, гість наголосив, що, незважаючи на шалені швидкості розвитку інформаційних технологій, базовим умінням у професії журналіста залишається створення текстів.

Загалом у курсі «Правдивий репортаж: навіть коли боляче» взяли участь студенти з десяти університетів України, серед яких:

  • Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • Черновицький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Львівський національний університет імені Івана Франка
  • Університет Короля Данила (Івано-Франківськ)
  • Житомирський державний університет імені Івана Франка
  • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сикорського»
  • Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Сумський державний університет
  • Державний торговельно-економічний університет
  • Київський столичний університет імені Бориса Грінченка

Учасники курсу поділилися своїми враженнями й думками щодо значення подібних подій для професійної підготовки майбутніх журналістів:

Софія К., ЧНУ ім. Ю. Федьковича:

Програма курсу вражає своєю різноманітністю та глибиною експертних знань, які пропонуються студентам. Це створює відмінну можливість для учасників курсу отримати не лише теоретичні знання, але й практичні навички, які будуть корисні в майбутній журналістській діяльності.

Ольга П., ЖДУ ім. І. Франка:

Маю позитивні емоції, оскільки самі лекції були дуже цікаві та змістовні. Було цікаво слухати людей з досвідом, їхні поради та настанови. Ще одним плюсом було те, що лектори спілкувались англійською.

Діана Д., ЛНУ ім. І. Франка:

Найбільше мені сподобалась лекція Ендрю Л. Джареллі, на якій ми аналізували фільм “20 днів у Маріуполі”. Викладач журналістики та літератури Англо-американського університету прочитав нам свою рецензію на фільм, також він показав нам свій авторський репортаж про війну в Україні та розповів про історії біженців, з якими він мав змогу поспілкуватись у Польщі, коли почалось повномасштабне вторгнення.

Наталія П., ЧНУ ім. Ю. Федьковича

Дякую, за цікавий та інформативний курс “Правдивий репортаж: навіть коли боляче”. З однієї сторони, було цікаво перевірити своє знання англійської мови, в деяких моментах було важко зрозуміти певні речі, але це дало зрозуміти, що вона потребує практики та ще більшого вивчення. З іншої сторони, було надзвичайно цікаво послухати професіоналів своєї справи про їхній досвід. Важливо те, що кожен лектор досягнув чималого у своїй сфері, тому та інформація, яку нам надали, є дуже цінною. Сподіваюся, в майбутньому будуть подібні заходи, бо я б дуже хотіла знову приєднатися до чогось подібного! 

Алісія Д., ЧНУ ім. Ю. Федьковича

Курс надихнув на нові ідеї та підходи в моїй власній роботі. Дякую за можливість взяти участь у цьому курсі.

Євген П., ЧНУ ім. Ю. Федьковича

Я студент ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Також я працюю журналістом і для мене передусім було важливо послухати спікерів і перейняти їхній досвід саме з репортажної журналістики! Це цікавий жанр і він дуже подобається моєму читачу. Дякую вам за новий досвід! 

Аліна К., ЛНУ ім. І. Франка

Дуже цікавий курс, який розширив розуміння журналістики. Надзвичайно цінним є досвід спілкування з професійними іноземними журналістами. Це мотивує розвивати цю професію в Україні та виводити її на новий рівень. Я усвідомила, наскільки важлива наша роль як майбутніх журналістів у цьому суспільстві.

Діана П., Університет Короля Данила

Особливо важливим аспектом для мене стало англомовне ведення курсу, оскільки це є надзвичайно корисно, і не тільки для журналістів. Сподобалося, що спікери поділилися своїм досвідом та знаннями.  Загалом цьому курсу поставила б оцінку 9/10. Вважаю, що він і справді буде корисним для  суспільства та зокрема для спеціалістів сфери журналістики.