Участь у заході з подолання наслідків геноциду

Доцент кафедри історії та археології СНУ ім. В. Даля Андрій Фомін і деканеса Факультету гуманітарних та соціальних наук Світлана Кузьміна, а також студенти обох факультетів, взяли участь у публічному діалозі “Геноцид кримсько-татарського народу та шляхи подолання його наслідків”.

Надзвичайно важливий захід у концептуальному протистоянні геноцидній політиці Росії був організований Кримсько-татарським ресурснім центром і Національним музеєм Голодомору та присвячений 80-м роковинам депортації кримських татар із Батьківщини.

З виступу провідного співробітника Музею Голодомору, кандидата історичних наук Андрія Іванця учасники дізналися про історію депортації кримських татар у травні 1944 р. та їхню боротьбу за повернення до Криму. Голова Правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв у своїй промові привернув увагу до юридичних аспектів проблеми визнання факту депортації геноцидом кримськотатарського народу, про що, поза сумнівом, корисно було дізнатися майбутнім юристам.

Виступи інших учасників публічного діалогу продемонстрували спільність цінностей кримських татар і українців як єдиної політичної нації, що формується у горнилі цієї війни.

Крим – це Україна!

Qirim bu Ukraina!

Нагадаємо, що 18 травня 1944 року до Середньої Азії з Криму радянський режим розпочав депортацію всього кримськотатарського народу. Упродовж трьох днів десятками залізничних вагонів було насильно вивезено близько 200 тисяч кримських татар.

Щороку в Криму з нагоди роковин Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії Кримського півострова Росією проведення подібних акцій у центрі Сімферополя заборонили.