Експедиція майбутніх археологів розпочата

Студенти кафедри історії та археології Східноукраїнського університету імені Володимира Даля під керівництвом проф. Бровендера Ю.М. вже третій рік поспіль проходять навчальну археологічну, етнографічну та музейну практику в історико-культурному заповіднику «Межибіж», який функціонує на базі пам’ятки фортифікаційної архітектури XVI ст. на Хмельниччині.

Цього року коло учасників досліджень Меджибізької фортеці розширилося. До практикантів приєднався колишній слухач секції «Археологія» Луганської обласної Малої академії наук, а зараз студент 1-го курсу кафедри будівництва, урбаністики та просторового планування Факультету транспорту і будівництва СНУ ім. В. Даля Павло Романов.

Але особливістю цьогорічного польового сезону є участь в експедиції СНУ ім. В. Даля студентів кафедри всесвітньої та вітчизняної історії Горлівського інституту іноземних мов, переміщеного з Бахмута до Дніпра. Ця подія не є випадковою. Ще у 2021 році між внутрішньо переміщеними закладами був підписаний меморандум про співпрацю в освітній і науковій діяльності. Досягнуті домовленості не залишилися на папері та в того ж року реалізувалися в спільних наукових дослідженнях давнього кургану доби бронзи біля с. Хомівка Сватівського району Луганської області.

Проводилися ці дослідження в межах навчальної археологічної практики студентів двох навчальних закладів. У грудні того ж року спільними зусиллями, на базі Горлівського інституту іноземних мов у Бахмуті, була проведена презентація матеріалів, отриманих під час розкопок на Сватівщині. Таку ж спільну презентацію партнери планували провести навесні 2022 року в СНУ ім. В. Даля в Сєвєродонецьку, але війна зруйнувала ці плани. Однак співпраця двох споріднених кафедр східноукраїнських переміщених вишів не припинилася. Спільна експедиція триває.