Робота над українською водною стратегією

Відбувся захід «Будьте водою, наші друзі» в Університеті Уельви в межах проєкту Горизонт HEI4SRM. Конференція покликана вирішити нагальні проблеми, з якими стикаються регіони після видобутку корисних копалин, міські райони щодо управління водними ресурсами та їхньої стійкості.

Захід розпочався вступним словом представників PHENO HORIZON й Університету Уельви, які беруть участь у EU Green Week 2024.

Сесії конференції охопили різні аспекти водостійкості:

  1. Водостійкі гірничодобувні галузі: інформація від Лапландського університету прикладних наук, Технічного університету Георга Агриколи, Університету Фракії ім. Демокрита,  Політехнічного університету Тімішоари пролила світло на стратегії підвищення водостійкості гірничих робіт.
  2. Водостійкі міста: Університет Лодзя, Східноукраїнський університет імені Володимира Даля й Геологічна служба Словенії поділилися перспективами управління міськими водними ресурсами, наголошуючи на важливості сталих практик у плануванні й розвитку міст.
  3. Водостійкість із точки зору окремої людини: Університет Ов’єдо й Університет Уельви, Гірничо-металургійний інститут Бор дослідили роль окремих осіб у сприянні водостійкості, підкреслюючи важливість залучення й обізнаності громади.

На заході виступили професорка, завідувачка кафедри економіки і підприємництва Інна СЕМЕНЕНКО, доцент кафедри хімічної інженерії та екології Євген ЗУБЦОВ із доповіддю «Water supply problems in Ukraine: impact of war». В підготовці матеріалів взяли участь співробітники кафедри хімічної інженерії та екології доцент Вікторія МОХОНЬКО та завідувачка кафедрою, доцент Інна КРАВЧЕНКО.

І. М. Семененко розповіла про наявні водні ресурси України, хімічний склад води зони активного водообміну річкових басейнів, прогнозні ресурси й видобуток підземних вод в Україні, основні показники використання й охорони водних ресурсів.

Є. І. Зубцов доповів про причини виникнення надзвичайних ситуацій у довоєнний період на прикладі Донбасу, руйнування Каховської ГЕС та його наслідки, динаміку гідрохімічних показників у руслі р. Дніпро. Він звернув особливу увагу на загрози для питного водопостачання населення в зонах надзвичайних ситуацій і бойових дій та заходи для підвищення надійності питного водопостачання. Є. І. Зубцов презентував «Українську водну стратегію», яка передбачає розділення питного й іншого водопостачання, стратегічне резервування запасів прісних і солонуватих вод, підвищення доступності питної води для населення шляхом облаштування бюветів на базі артезіанських свердловин, покращення інженерного захисту джерельних і колодязних вод, вдосконалення нормативів щодо чистоти води тощо.

Сесії супроводжувалися захопливими дискусіями, що дозволили учасникам обмінятися ідеями, думками й досвідом. Конференція «Будьте водою, наші друзі» підкреслила вагу спільних зусиль у побудові стійкого майбутнього, де вода залишається найважливішим ресурсом для всіх живих істот. Подібні заходи надихають наукову спільноту на активну діяльність і сприяють побудові екологічного світу.