Участь у Марафоні фактчекінгу

Доцентка кафедри політологічних та культурологічних студій СНУ ім. В. Даля Олена Карчевська взяла участь у Марафоні фактчекінгу, організованому ГО «Інтерньюз-Україна» за сприянням проєкту «Зміцнення правдивості, прозорості та демократії для протидії дезінформації», що фінансується урядом Канади.

Марафон включав серію тренінгів, на яких провідні фахівці медіагалузі ділилися новітніми стратегіями виявлення фейків і навчали, як розпізнати ІПСО на реальних кейсах. Інтенсив з фактчекінгу проходив протягом травня та червня 2024 року в змішаному форматі офлайн-онлайн занять.

Під час тренінгів Олена Карчевська збагатила знання щодо новітніх стратегій виявлення фейків і корисними прикладами того, як залучити ШІ для перевірки фактів; здобула навички створення аналітичних матеріалів, на які можуть спиратися світові медіа в протидії інформаційній агресії РФ. Серед експертів-тренерів варто відзначити:

  • Оксану Мороз, засновницю волонтерської ініціативи «Як не стати овочем», авторку і ведучу радіо-/телепрограм з інфогігієни;
  • Вікторію Романюк, заступницю директора Могилянської школи журналістики НаУКМА, редакторку відомої агенції Stopfake;
  • аналітиків від VoxCheck, фактчекінгового проєкту незалежної аналітичної платформи «Вокс Україна», що викривають брехню, маніпуляції та російську пропаганду в Україні й за кордоном.

Вчена зазначає, що планує використовувати отримані знання в навчанні студентів, особливо в таких тематичних модулях, як-то: інформаційна політика та безпека, технології політичної комунікації, інформаційні конфлікти, м’яка сила зовнішньої політики, диджиталізація політичної сфери. Важливо пам’ятати, що інформаційна війна – це не просто війна слів. Це війна за уми та серця людей. Тому кожен має зробити свій внесок у перемогу над інформаційною агресією РФ, формуючи себе як критично вдумливу особистість і поширюючи правдиву інформацію.