Всесвітньовідомі філософи зустрілися на конгресі в Римі

Викладачки кафедри господарсько-правових та суспільно-політичних дисциплін (ГПСП) проф. Смоліна О.О. та доц. Шелковая Н.В., а також аспірантка цієї кафедри Хлистун Ю.І. взяли участь у Всесвітньому філософському конгресі на тему «Філософія поза кордонами» («Philosophy Across Boundaries»), який відбувся у Римі з 1 по 8 серпня 2024 року.

Виступ проф. Смоліної О.О. Тема доповіді «“Poética de la Cultura” como un Concepto de Filosofía de Cultur»
Виступ проф. Смоліної О.О. Тема доповіді «“Poética de la Cultura” como un Concepto de Filosofía de Cultur»

Слід відзначити, що українська делегація була дуже малочисельна, 7 учасників, і те, що з них троє представляли кафедру ГПСП СНУ ім. В. Даля, свідчить про високий науковий рівень цієї кафедри.

Виступ доц. Шелкової Н.В. Тема доповіді: «The Problem of All-Unity and Cordocentrism».
Виступ доц. Шелкової Н.В. Тема доповіді: «The Problem of All-Unity and Cordocentrism»

На конгресі були присутні філософи майже з усіх країн світу з 5 материків.

Найбагаточисленішими були делегації з Китаю та Італії. Наукова програма конгресу містила 89 секцій за всіма напрямками філософії та найбільш впливовими національними філософіями світу. Крім того програма включала 5 пленарних засідань з проблем онтології, гносеології, соціології, психології та праксології, а також 9 симпозіумів з більш вузьких сучасних філософських проблем.

Всесвітньовідомі філософи зустрілися на конгресі в Римі

Крім того більш докладно проблеми симпозіумів, пленарних засідань та секцій обговорювалися на багаточисельних круглих столах, діалогічних сесіях, сесіях товариств та додаткових лекціях. Домінантними на конгресі були проблеми штучного інтелекту і трансгуманізму, а також гендерних досліджень. Цікаво, що на конгресі була багаточисленна секція марксистської філософії, яка тотально заперечується в Україні. Вона проходила майже усі дні конгресу, і учасниками її були переважно китайці. Окремий день було надано студентським філософським сесіям. Робочими були 7 мов світу, загальною мовою спілкування – англійська.

Доц. Шелковая Н.В., що була присутньою на симпозіумі зі штучного інтелекту, а також на пленарних засіданнях «Vulnerability and Knowledge» та  «Embodiments», звернула увагу на те, що у філософії має місце зміна парадигми з абсолютизації ratio і впевненості в пізнанні світу та можливості досягнення істини на чуттєво-раціональне пізнання, освідомлення суб’єктивності наших знань і «розумності» нашого тіла, а також зняття бар’єру між людиною та тваринами, птахами й навіть комахами, які набагато краще людини інтегровані в навколишнє середовище. Вчені, філософи все краще розуміють, що адекватним світосприйняттям є не «людина і природа» (роз’єднання), а «людинаприрода» (органічне з’єднання). Крім того проблема штучного інтелекту та його інтегрованості у людину та людське життя, що сьогодні хвилює більшість землян, передбачає усвідомлення того, що ШІ сприйматиме світ інакше, ніж людина, тому необхідно закладати в нього перш за все етичні цінності для запобігання небажаних і навіть загрожуючих існуванню людей наслідків.

Виступ на симпозіумі зі штучного інтелекту всесвітньо відомого філософа, дослідника свідомості David Chalmers (США). Тема доповіді: «Can a large language model have a mind?».
Виступ на симпозіумі зі штучного інтелекту всесвітньо відомого філософа, дослідника свідомості David Chalmers (США). Тема доповіді: «Can a large language model have a mind?»

Перебування на Всесвітньому конгресі дає можливість розширити наукові контакти, зустрітися із цікавими людьми, які мають спільні наукові інтереси. Це дуже важливо.

Організаторами конгресу була розроблена також культурна програма, що включала відкриття конгресу у давньоримських Термах Каракалу з виконанням арій з опери Дж. Пучині «Тоска» співаками та співачками римського оперного театр, а також відвідування Колізею і прогулянки по нічному Риму.

Бути членом Всесвітнього філософського конгресу – велика честь, а ще й у вічному місті – Римі, де відбувається зустріч з грандіозними творіннями Давнього Риму, – це велика подія в житті.