Університети виконують місію посередництва з мешканцями ТОТ

Олена Карчевська, доцентка кафедри господарсько-правових та суспільно-політичних дисциплін СНУ ім. В. Даля, взяла участь у підсумковому круглому столі «Тимчасово окуповані території України: основні проблеми та шляхи їх вирішення».

Захід відбувся 27 вересня 2024 року в змішаному форматі та об’єднав представників різних сфер: освітян, бізнесменів, юристів, громадських активістів, волонтерів, представників державної влади. З актуалізацією проблеми виступили повпреди Комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій, Комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Міністерства у справах ветеранів. Захід проводиться в рамках проєкту «Тимчасово окуповані території: громадська думка та механізми успішної реінтеграції», яку організували «Active Group» і Інститут «Республіка».

У межах проєктної ініціативи, протягом вересня 2024 року було проведено серію з п’яти круглих столів, присвячених обговоренню ситуації в окупованих регіонах України – Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Запорізької області та Автономної Республіки Крим. Були презентовані результати соціологічного дослідження компанії «Active Group», які виявили ключові проблеми мешканців окупованих територій, соціально-економічне та моральне сприйняття ними окупації. Основна увага під час обговорення була прикута до викликів взаємодії та пошуку ефективних механізмів реінтеграції.

Олена Карчевська виступила з пропозицією узагальнити та включити до національної стратегії реінтеграції досвід успішних практик переміщених університетів, які протягом десяти років удосконалюють механізми комунікації з мешканцями ТОТ. Університети стають гарантами безпеки й професійної перспективи для молоді, яка обирає навчання в Україні, а спокій за дітей сприяє формуванню в їх близьких позитивного ставлення до української держави. Отже, університети виконують місію посередництва та неконфліктної взаємодії. Тому уряд має посилити соціальні гарантії та підтримку молоді з окупації. Під час круглого столу учасники ділилися й іншими успішними кейсами роботи з тимчасово окупованими територіями.

Також у межах обговорення було визначено необхідність встановлення соціальних категорій або конкретних осіб, які володіють найбільшим рівнем довіри в мешканців окупованих територій. Бо саме їх ресурсом Україна зможе налагодити взаємодію й увімкнути процес реінтеграції.

Завдяки плідній співпраці науковців, представників влади й громадських організацій захід став важливою платформою для напрацювання нових підходів до розв’язання проблем тимчасово окупованих територій та інтеграції їхніх мешканців у загальноукраїнський простір.