Далівці обговорювали організаційні питання

На засіданнях ректорату СНУ ім. В. Даля минулого тижня обговорювалися поточні питання життєдіяльності університету.

Далівці обговорювали організаційні питання

Ректорка Ольга Поркуян, відвідавши всі локації, які надають університету у Дніпрі і на Хмельниччині,  розповіла про кожну з точки зору можливості зручної організації навчального і робочого процесів, облаштування студентів і викладачів у гуртожитках.

Перший проректор Дмитро Марченко доповів про організацію навчального процесу. Навчання відбувається згідно з навчальними планами, до навчальних планів за 12 освітніми програмами внесені зміни через заміну кваліфікаційних робіт на іспити. Для студентів створюються сприятливі умови для навчання.

Далівці обговорювали організаційні питання

Проректор з наукової роботи Олексій Целіщев доповів про виконання госпдоговірних робіт і робіт, що фінансуються за рахунок державного бюджету. Керівники цих робіт евакуйовані і можуть продовжувати ці роботи. Минулого тижня було підписано та відправлено на розгляд 10 патентів співробітників університету, які наразі розглядаються в електронному вигляді. Наразі заплановано зарахувати декількох претендентів на навчання в аспірантурі на контрактній формі. Готуються до видання два номери «Вісника СНУ ім. В. Даля», поновлюється робота репозитарію, готується на 27 квітня проведення міжнародної конференції кафедрою обліку та оподаткування.

Проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш повідомив щодо роботи з іноземними партнерами. З ПРООН відпрацьовується питання забезпечення технічними засобами навчального процесу локації у Дніпрі. Запропонував викладачам ознайомитися з Ініціативою «Academics to Academics» (A2A) ГО «Інститут лідерства, інновацій на розвитку» спільно з Інститутом вищої освіти НАПН України і заповнити заявки на отримання необхідної техніки для роботи. Розглядається формат оформлення допомоги від USAID, але це не швидке питання. Фонд Фулбрайта хоче переглянути 4 заявки, які були подані від університету у лютому, з урахуванням умов, що склалися. Відновлюється робота з організації закупівель.

Далівці обговорювали організаційні питання

Члени ректорату вирішили задовольнити пропозицію студентів, що виїхали на одну з локацій, починати заняття на годину пізніше.  Також було вирішено призначити у всіх локаціях відповідальних по гуртожитках за виконання правил внутрішнього розпорядку студентів та членів їх сімей, які виїхали разом з ними.

На зустрічі адміністрації університету зі співробітниками, що працюють на  Хмельниччині, також обговорили низку питань, що стосувалися навчального процесу, підключення до інтернету, волонтерства, виплати соціальних стипендій тощо.

Ольга Поркуян доповіла про нараду у МОН з ректорами університетів Донецької та Луганської областей. Міністерство жорстко рекомендувало виїхати усім співробітникам університетів з територій цих областей. Як відомо, на окупованих територіях терористи заходять в університети і примушують підписувати документи про співробітництво. Погодження на таке співробітництво підпадає під дію закону про колаборантів.

Далівці обговорювали організаційні питання

Юридичною адресою СНУ ім. В. Даля залишається Сєвєродонецьк, тимчасово офіційною – Дніпро. Крім локацій на Хмельниччині розглядається можливість створення локації у Києві, в одному з наукових інститутів НАНУ.

Нарада Спілки ректорів спільно з Міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом була повністю присвячена питанням щодо умов вступу. Термін для реєстрації на складання тестів, що заміняють в цьому році ЗНО, не закінчується 9 квітня, а буде подовжений. Залишили мультипредметний тест для всіх, хто вступає на бюджет на базі ПЗСО або диплому молодшого спеціаліста і на деякі спеціальності при вступі на контракт. При вступі на кон’юнктурні спеціальності буде загальнодержавний іспит, на технічні спеціальності і деякі гуманітарні – іспит, який здаватиметься в університеті.

Вступна кампанія планується на липень, але, як зазначив міністр, буде декілька додаткових т.з. хвиль з урахуванням ситуації в країні. На післявоєнний період відкладається і процес оптимізації вишів.       Проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш на засідання ректорату ще раз нагадав про заклик усіх міжнародних організацій на зосередженні уваги на евакуації людей з Сєвєродонецька.