Далівці ознайомилися з правилами визнання іноземної освіти

Далівці ознайомилися з правилами визнання іноземної освіти

Представники СНУ ім. В. Даля взяли участь у вебінарі «Естонський центр ENIC/NARIC та його діяльність щодо виконання Конвенції Ради Європи/ЮНЕСКО про визнання кваліфікацій, які мають біженці з України», на якому Юлле Муст, координаторка проєкту UKRAKORG, та Гуннар Вахт, керівник естонського центру ENIC/NARIC, розповіли про процедуру підтвердження кваліфікації українських викладачів та науковців за кордоном та надали корисні поради щодо цього процесу.

З українського боку були присутні представники ЗВО, Вікторія Сергієнко, керівник українського центру ENIC/NARIC Міністерства освіти і науки України, Валентина Краснощок, радник з питань визнання іноземних кваліфікацій ДП «Інформаційно-іміджевий центр» (ENIC Україна) МОН України, тимчасово переселені в Естонію дослідники з України.

Під час вебінару було обговорено низку нагальних питань, оскільки Європейська мережа національних інформаційних центрів з академічного визнання та мобільності (ENIC) та Європейська мережа національної академічної інформації про визнання (NARIC) є міжнародними мережами, створеними для сприяння правильному та справедливому визнанню іноземної освіти та навчання для полегшення мобільності.

Окрім надання академічного визнання та інформації у сфері вищої освіти Естонський центр ENIC/NARIC також оцінює освітні документи з метою надання доступу до ринку праці або додаткових прав, пов’язаних із певним науковим ступенем. Така інформація особливо потрібна органам державної влади та закладам вищої освіти, де для обіймання певної посади необхідна вища освіта чи науковий ступінь або де певний академічний ступінь чи порівнянна іноземна кваліфікація надає додаткові права. У даному випадку мова йде про академічне визнання в широкому сенсі, яке має спільну основу з професійним визнанням.