Напрямки співпраці ДНУ ім. О. Гончара і СНУ ім. В. Даля закріплені договором

Напрямки співпраці ДНУ ім. О. Гончара і СНУ ім. В. Даля закріплені договором

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара уклав договори про співробітництво з двома ЗВО – Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля і Донбаським державним педагогічним університетом. Ініціатором підписання угод став ДНУ в особі ректора Сергія Оковитого. Саме в цьому університеті знайшли місце для відновлення навчального процесу і проживання у гуртожитках і СНУ ім. В. Даля, і ДДПУ.

Під час підписання угод ректорка СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян і ректорка ДДПУ Світлана Омельченко поділилися сумними спогадами про перше переміщення університетів, яке відбулося на початку війни у 2014 році, розповіли про завдання, які стоять перед колективами, і, звісно ж, подякували дніпровцям за надані можливості для відновлення роботи і навчання. А Сергій Оковитий висловив державну позицію, зазначивши, що університети мають організувати для студентів освітній процес і забезпечити всім нашим вступникам рівний доступ до вищої освіти, бо попри всі прогнози більше 320 тисяч випускників зареєструвалися на складання вступного тестування.

Метою договору між ДНУ ім. О. Гончара і СНУ ім. В. Даля є розвиток та раціональне використання інтелектуального та матеріального потенціалу Сторін, розширення та поглиблення змісту їхньої освітньої та наукової діяльності. Співробітництво здійснюватиметься на рівні навчальних та наукових структурних підрозділів (факультетів, кафедр, центрів, бібліотек тощо).

Укладений договір, зокрема, передбачає:

  • залучення провідних фахівців для спільного викладання гуманітарних, природничих, технічних та соціально-економічних дисциплін;
  • обмін навчальними планами та програмами, іншими видами науково-методичного забезпечення освітнього процесу;
  • надання можливості для проходження стажування та підвищення кваліфікації науково-педагогічними і науковими працівниками;
  • підготовку спільних методичних посібників, підручників тощо;
  • обмін інформацією щодо прикладних і фундаментальних досліджень;
  • сприяння захисту кандидатських та докторських дисертацій у спецрадах університетів;
  • започаткування та розвиток співпраці між органами студентського самоврядування тощо.

Слід зазначити, що співпраця між ДНУ ім. О. Гончара і СНУ ім. В. Даля відбувалася і до війни через те, що деякі спеціальності, за якими ведеться підготовка в цих університетах, є однаковими. Тож і спільні наукові інтереси мали місце.

*Фото з сайту https://www.dnu.dp.ua/