Далівці евакуювали понад 5000 громадян

Студентка СНУ ім. В. Даля, в.о. голови Студентської ради університету Єлизавета Іванова розповіла про евакуацію з охоплених бойовими діями Сєвєродонецька та Лисичанська, яку проводив університет з березня по квітень.

Далівці евакуювали понад 5000 громадян

Відео було опублікувано на Instagram-сторінці Генерального секретаря ООН з питань молоді Джаятми Вікраманаяке. Своєю розповіддю Єлизавета закликала не залишатись осторонь під час війни з російською федерацією.

Евакуацією займалася команда студентів та викладачів, які вже в перші дні війни створили в телеграмі координаційну групу та здійснювали реєстрацію на евакуаційні автобуси. Упродовж її терміну їм вдалось допомогти приблизно 5000 громадян, з яких близько сотні – з інвалідністю, які потребували особливих умов під час перевезення.

Основний внесок у проведення евакуації внесли проректор з наукової роботи СНУ ім. В. Даля Олексій Целіщев, який допоміг з організацією транспорту для евакуації, та заступник декана Факультету інформаційних технологій та електроніки з навчально-методичної роботи Віталій Іванов, який очолював координацію списків та контролював команду волонтерів. Вагому роль також відіграли: керівниця відділу з організації виховної роботи зі студентами Тетяна Сотнікова, яка на початку евакуації допомагала з координацією посадки людей; декан Факультету інженерії Сергій Кудрявцев, який приймав заяви від бажаючих виїхати; наші колеги Лорія Марина та Сафонова Світлана, які допомагали в координації роботи з евакуації та в комунікаціях. Майже всі далівці долучилися до поширення інформації у соціальних мережах, а команда волонтерів-реєстраторів безперервно приймала телефонні дзвінки, реєструвала людей та надавала необхідні консультації.

Далівці евакуювали понад 5000 громадян

У якості волонтерів виступили студенти Єлизавета Іванова (ІПЗ-18д), Поліна Чала (СОУМ-18д), Ольга Савченко (СОУМ-19д), Альона Кушнерьова (ПС-19д), Анастасія Гуленко (ІПЗ-20д).

Евакуація проходила у два етапи. Спочатку вона відбувалася лише для студентів та співробітників університету, на другому етапі до цих категорій громадян додалися мешканці міст Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

Сподіваємось, що озвучення пережитого досвіду української молоді допоможе посилити зусилля молодих людей, які допомагають на передовій (надають гуманітарну підтримку) або здійснюють будь-яку подібну діяльність, надихатиме цю молодь такими позитивними прикладами. Окрема подяка від усієї далівської спільноти та евакуйованих мешканців: Олександру Решетнику (Церква Божа України, м. Слов’янськ), який організував транспорт для перевезення, розміщення на ночівлю, годування та посадку на евакуаційні поїзди; небайдужим громадянам, які з першого дня евакуації долучилися до пошуку і збору коштів на евакуацію (Brian Milakovsky, Snizhana Leu, Сергій Зайцев та інші) та міжнародним партнерам університету – ПРООН в Україні.

Допомога одне одному пришвидшує нашу Перемогу.