Ольга Поркуян: Українські університети мають бути агентами змін

Ольга Поркуян: Українські університети мають бути агентами змін

Ректорка СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян взяла участь онлайн у важливому заході «Кампус європейських університетів». Захід був  організований Міністерством вищої освіти та досліджень Франції спільно з Міністерством Європи та закордонних справ Франції. В ньому взяли участь більше 600 учасників, які представляють спілки європейських університетів, національні органи та агенції, а також Європейську комісію.

«Європейські університети покликані «просувати загальноєвропейські цінності (…) і зміцнювати європейську ідентичність, об’єднуючи нове покоління європейців». Українські університети мають бути агентами змін в нашому суспільстві відповідного до цих цілей», – вважає Ольга Поркуян.

В рамках круглого столу «Deepening the European sense of belonging based on common values» учасники з різних країн аналізували успіхи та виклики європейських університетських альянсів за останні чотири роки. Один з таких викликів – це війна, яку розв’язала РФ в Україні.

«Я впевнена, що ця війна є викликом,  відповідь на який повинна бути консолідованою і потужною. Це не лише випробування стійкості та мужності українців, але й перевірка для всього цивілізованого світу на здатність відстоювати спільні цінності, підтримуючи нашу країну в цій кривавій битві», – зазначила Ольга Вікторівно, спілкуючись з колегами, – «Хочу відмітити, що на всіх міжнародних заходах, де я мала честь брати участь, питання підтримки України завжди в порядку денному. У відповідь на запитання від модератора Patrick Nédellec (Delegate for European and International Affairs, Ministry of Higher Education and Research, France) «What would be your expectations from the European universities alliances?» я зазначила основні проблеми для українських університетів, орієнтуючись, в першу чергу, на потреби переміщених університетів, до яких вже вдруге! належить і наш університет. На мою думку, нам важлива підтримка від європейських університетів по декільком напрямкам:

– Стійке міжнародне партнерство та міцні зв’язки між альянсами європейських університетів та українськими вищими навчальними закладами як основа для подальшого багатовекторного співробітництва.

– Академічна мобільність студентів, викладачів та інших фахівців дуже важлива для отримання найкращого досвіду. Ми очікуємо розширення цих можливостей для українських університетів.

– Досвід фандрайзингу та пошуку ресурсів і можливостей для розвитку закладів. Через війну українські університети не можуть розраховувати на велику підтримку від держави.

– Автономія українських університетів має багато обмежень. Досвід європейських університетів в цьому питанні для нас дуже цінний.

– Все ще залишається проблемою недостатній рівень володіння іноземними мовами серед викладачів і науковців. При цьому основним стимулом зміцнення мовних компетенцій має бути зацікавленість у співпраці, підвищенні якості наукових досліджень із закордонними партнерами.

Разом з цими, спільними для багатьох університетів проблемами, для переміщених університетів, особливо тих, які зазнали руйнувань і захоплень ворогом, кричущими є питання матеріально-технічної бази та забезпечення житлом студентів і співробітників, які повністю втратили все майно.

Вкрай важливим вважаю також залучення європейських університетських альянсів до проектів післявоєнного відновлення як України в цілому, так і освітянської сфери.

Наші міжнародні партнери повідомляють про додаткові можливості для українських освітян. Друзі, колеги, як би тяжко не було, ці можливості треба використовувати. Закінчила свій спіч тим, в чому повністю впевнена: європейські цінності (верховенство права, рівність, повага до людської гідності, повага до прав людини, свобода, демократія) – це саме те, за що ми зараз воюємо».