Чергове засідання ректорату

Чергове засідання ректорату

Чергове засідання ректорату відбулося під головуванням ректорки університета Ольги Поркуян.

Перший проректор Дмитро Марченко доповів про моніторинг та перегляд освітніх програм.

«Для того, щоб залишатися цікавими для споживачів освітніх послуг, необхідно не просто йти в ногу з часом, а йти попереду, проводити постійний моніторинг ринку праці, передбачати зміни в технологіях для постійного удосконалення освітніх програм» – зазначив доповідач і навів основні моменти розділу положення «Про освітні програми в СНУ ім. В. Даля», присвячені порядку реалізації, моніторингу та періодичного перегляду освітньої програми.

На необхідності моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм наголошено в додатку до «Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затвердженого наказом МОН України від 11.07.2019 року № 977 «Про затвердження Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти». У восьмому критерії оцінювання якості освітньої програми зазначено:

Заклад вищої освіти послідовно дотримується визначених ним процедур розроблення, затвердження, моніторингу та періодичного перегляду освітньої програми.

Здобувачі вищої освіти безпосередньо та через органи студентського самоврядування залучені до процесу періодичного перегляду освітньої програми та інших процедур забезпечення її якості як партнери. Позиція здобувачів вищої освіти береться до уваги під час перегляду освітньої програми.

Роботодавці безпосередньо або через свої об’єднання залучені до процесу періодичного перегляду освітньої програми та інших процедур забезпечення її якості як партнери.

Наявна практика збирання, аналізу та врахування інформації щодо кар’єрного шляху випускників освітньої програми.

Чергове засідання ректорату

Система забезпечення якості закладу вищої освіти забезпечує вчасне реагування на виявлені недоліки в освітній програмі та/або освітній діяльності з реалізації освітньої програми. Результати зовнішнього забезпечення якості вищої освіти (зокрема зауваження та пропозиції, сформульовані під час попередніх акредитацій) беруться до уваги під час перегляду освітньої програми.

В академічній спільноті закладу вищої освіти сформована культура якості, що сприяє постійному розвитку освітньої програми та освітньої діяльності за цією програмою.

Моніторинг освітньої програми здійснюється з метою визначення, чи є призначення кредитів, означені результати навчання та розраховане навчальне навантаження досяжними, реалістичними та адекватними. Моніторинг здійснюється, як правило, проектною групою, яка має інформувати здобувачів вищої освіти і НПП про мету моніторингу та спосіб його здійснення, щоб забезпечити точність та високий відсоток наданих відповідей.

Чергове засідання ректорату

Перегляд освітніх програм з метою їх удосконалення здійснюється у формах оновлення або модернізації.

Повторне затвердження освітніх програм відбувається з ініціативи проектної групи або факультету, що реалізує ОП, у разі її значного оновлення. Значним вважається оновлення складу ОП – складу дисциплін, практик та їх обсягу в кредитах ЄКТС – більше, ніж на 50 %.

Щодо пошуку додаткових джерел залучення коштів до спеціального фонду доповів проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш. Доповідач назвав проєкти, за якими продовжується робота, і пошук нових.

Декани факультетів доповіли про напрямки роботи із залучення коштів в скарбничку спеціального фонду університету.