Відбулося чергове засідання ректорату

Відбулося чергове засідання ректорату

Чергове засідання ректорату відбулося під головуванням ректорки Ольги Поркуян на локації у Києві з під’єднанням частини колег онлайн.

Проректор з наукової роботи Олексій Целіщев доповів про набір на навчання в університеті іноземних здобувачів вищої освіти.

Відбулося чергове засідання ректорату

Цього року навчання для іноземців здійснюється очно та/або дистанційно. Як для очного, так і дистанційного вступу, необхідно було отримати запрошення на навчання за процедурою. Термін дії запрошення – 1 рік.

У 2021/2022 н. р., попри всі складнощі, з якими довелося стикнутися університету, контингент іноземних студентів на кінець зазначеного навчального року не зазнав суттєвих змін. На підготовчому відділенні у СНУ ім. В. Даля підготовку пройшли 67 іноземних громадян з наступних країн: Бангладеш, Сербія, Лівія, Єгипет, Ізраїль, Непал, Нігерія.

Відбулося чергове засідання ректорату

Навчання іноземних громадян та осіб без громадянства відбувалося за напрямками підготовки: економічним та інженерно-технічним. Основна увага приділялася мовній підготовці іноземних громадян, їх адаптації у новому мовному середовищі.

Зараз у СНУ ім. В. Даля навчається 97 іноземних громадян з таких країн: Туркменістан, Азербайджан, Єгипет, Марокко, Лівія, Ірак, Нігерія, Ізраїль, Узбекистан, Судан, Киргизька Республіка. Із зазначеної кількості студентів 79 іноземних громадян навчається за програмами бакалавра, 14 – за програмами магістра, 4 – в аспірантурі.

Відбулося чергове засідання ректорату

Спостерігається значний спад у контингенті іноземних здобувачів вищої освіти. Більшість студентів вимушена була покинути територію України. Також нові правила прийому іноземних студентів у цьому навчальному році суттєво ускладнили вступ. Головними перешкодами для збільшення контингенту іноземних громадян є складність оформлення документів для зарахування на навчання. Наприклад, отримання візи на навчання, навіть при дистанційній формі, неузгодженість законів, які регламентують діяльність ДМС Україні, із законами, які регламентують діяльність МОН. Також – недостатня кількість спеціальностей в університеті, основні дисципліни яких викладаються англійською. Також доповідач представив заходи щодо збільшення контингенту іноземних студентів.

Відбулося чергове засідання ректорату

Також учасники засідання обговорили питання щодо оформлення особових справ студентів, облаштування локації університету в Києві тощо.