У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

На черговому засіданні Комітету з антикризового позиціонування СНУ ім. В. Даля відбулося затвердження Плану антикризових заходів СНУ ім. В. Даля на 2023 рік.

Нагадаємо, Комітет було створено як тимчасовий консультаційно-дорадчий орган з метою підвищення спроможності університету в його освітній, науковій та суспільній діяльності та створення ефективної системи управління кризовими ризиками в рамках реалізації в університеті експертно-громадського підходу за проєктом «Підтримка діяльності Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля» за підтримки міжнародних партнерів університету.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

План антикризових заходів університету на 2023 рік був розроблений на основі попередньо визначених стратегічних напрямів розвитку університету, які відображені в розробленій і оновленій після переміщення «Стратегії розвитку СНУ ім. В. Даля в умовах евакуації – 2.0». Заходи були розроблені командою університету під час реалізації проєкту для переміщених закладів вищої освіти «Інструменти моніторингу реалізації Стратегії розвитку ЗВО в умовах невизначеності» за підтримки проєкту Програми ім. Фулбрайта.

На засіданні Комітету ректорка університету Ольга Поркуян перш за все подякувала представникам проєкту і консультантам за велику роботу і підтримку і розповіла про стан університету на початок 2023 року. Про діяльність університету свідчать результати рейтингів, які, незважаючи на переміщення закладу, були покращені: ТОП 200 – більше ніж на 20 позицій, наукометрична база даних Scopus –  на 3 позиції, Консолідований рейтинг ЗВО – на 2 позиції.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

На сьогодні в університеті працює більше 500 співробітників, 65 % з яких є науково-педагогічними працівниками. Контингент студентів зменшився через відомі причини і після випуску магістрів, хоча за результатами останньої вступної кампанії кількість вступників збільшилася на 20% у порівнянні з довоєнним 2021 роком.

Пріоритетними напрямками розвитку університету, вважає Ольга Поркуян, є якість освіти з акцентом на дуальну освіту; актуалізація освітніх програм відповідно до потреб держави (оборона і майбутнє відновлення); продовження цифровізації, що повністю співпадає з процесами, які відбуваються на державному рівні; інтернаціоналізація, тобто поглиблення зв’язків з міжнародними партнерами, підтримка і допомога яких була відчутна і з 2014 року, і зараз.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Про проєкт Плану антикризових заходів Університету на 2023 рік доповів проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку університету Руслан Галгаш.

План структуровано відповідно до логіки проєктного планування, і складається він з наступних розділів:

  • передумови, де описується реалії діяльності університету в умовах воєнних дій;
  • результати  SWOT-АНАЛІЗУ, де позначені сильні та слабкі сторони, можливості і загрози;
  • поточні короткострокові заходи на 2023 рік щодо відновлення діяльності;
  • перелік проєктів розвитку для реалізації у 2023 році;
  • профілі проєктів, ресурси та команди і пріоритезація проєктів.

Доповідач звернув увагу на те, що в проєкті Плану інтернаціоналізація не виділена як окремий проєкт, але передбачається, що в умовах нестачі державного фінансування розвиток університету базується на підтримці міжнародних партнерів.

Кожен профіль запропонованих проєктів, детально розроблений і прописаний, прив’язаний до відповідного розділу Стратегії, і позначена команда його виконавців. Проєктами за найбільш важливими напрямками діяльності університету визначені: запровадження концепції цифрового університету; створення Технопарку дослідницьких лабораторій, в тому числі на базі зацікавлених підприємств; розвиток університетської спільноти; відновлення діяльності університету для розвитку громад, зокрема подальшого розвитку простору для ветеранів; облаштування освітнього простору на локації в Києві; визначення цінностей, з якими університетська спільнота буде себе асоціювати.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Детальніше про найбільш актуальні і першочергові проєкти доповіли декан Факультету інженерії Сергій Кудрявцев, керівниця Благодійної організації «Благодійний фонд «Новий університет», членкиня ГО «Фундація «Простір» Яна Білоус, голова ГО «Лабораторії розвитку Луганщини» Яна Чанкотадзе. 

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Модераторка заходу та експерт проєкту Лілія Гриневич підкреслила, що запорукою втілення проєктів в життя є їх спільна риса – зарадність університетської спільноти, основана на вмінні установлювати зв’язки з міжнародними партнерами, і запропонувала обговорити у присутності представників проєкту дуже складне питання, пов’язане з іміджем закладу в очах грантодавців. Це питання позиціонування університету у зв’язку з воєнними подіями, що загрожують існуванню української ідентичності і державності і відбилися на долі університету. Мова йде про публікації в інформаційному просторі й дискусії, що з’явилися останнім часом щодо постаті Володимира Даля і доречності ребрендингу університету через відмову від його імені в назві закладу з огляду на цей процес через оптику війни, бо вишукувати прив’язки творчості Володимира Даля до української ідентичності на сьогодні замало й ігнорувати процеси, які зароджуються у суспільстві, просто не можна.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Доцентка кафедри історії та археології Олена Сапицька навела відомі факти біографії Володимира Даля, доповіла про складнощі у відтворенні історичної точки зору з порушеного питання через перебування першоджерел на окупованій території України або в росії і недостатню кількість верифікованих джерел для академічної дискусії, представила аргументи «за» і «проти», надані робочою групою, запропонувала звернутися до фахівців Інституту національної пам’яті для проведення консультацій.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Висловив свою позицію з цього питання і член Наглядової ради СНУ ім. В. Даля, голова правління ГС «Ассоціація інновацій транспортної інфраструктури України», керівник проєктів департаменту стратегії й трансформації АТ «Укрзалізниця» Андрій Смородін, який опікується пошуком партнерів для розвитку кафедри залізничного, автомобільного транспорту та підйомно-транспортних машин СНУ ім. В. Даля і вважає, що, з однієї сторони, треба делікатно і обережно вирішувати це питання, з другої сторони, треба розвивати сучасний заклад вищої освіти і, можливо, відмовлятися від шлейфу, який тягнеться з луганських довоєнних часів, і думати, яким університет повернеться до Луганська.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік
У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Далі відбулося обговорення Плану членами Комітету з антикризового позиціонування СНУ ім. В. Даля і пропозицій щодо ребрендингу університету, які були озвучені.

Після обговорення «Плану антикризових заходів СНУ ім. В. Даля на 2023 рік» члени Комітету з антикризового позиціонування СНУ ім. В. Даля одноголосно затвердили документ. Далі План буде винесено на обговорення і затвердження Вченою радою університету.

У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік
У СНУ ім. В. Даля розроблено План антикризових заходів на 2023 рік

Підбиваючи підсумки роботи Комітету, учасники засідання зазначили, що розробка Плану антикризових заходів Університету на 2023 р. є суттєвим досягненням партнерства з міжнародними організаціями. Далі концепти проєктів будуть перекладені на англійську мову і, як і зроблений профіль університету,  пропонуватимуться іноземним партнерам та зацікавленим організаціям для подальшої співпраці.