Як завчасно оцінити політику мілітаризації підлітків на окупованих територіях

Світлана Кузьміна, деканеса Факультету гуманітарних і соціальних наук СНУ ім. В. Даля взяла участь у презентації й обговоренні Дослідження «Меморіальні дошки як доказ злочинів РФ в Криму». Захід відбувся за участі представників державних органів, громадських організацій, закладів вищої освіти.

Мета дослідження – встановлення зв’язку між політикою мілітаризації РФ, впровадженою в школах і технікумах окупованого Криму, і впливом її на свідомість дітей. Меморіальні дошки, встановлені у закладах освіти, є  наглядним доказом згубності мілітаристських наративів для дітей і молоді і  додатковим інструментом мілітаризації майбутніх поколінь.

Учасники Дослідження зібрали інформацію про 59 дошок, 33 з яких належать особам, народженим після 1998 року. Детально досліджено біографію 29 з них. Щодо кожного зібрана інформація з відкритих джерел, включно з ресурсами окупаційних адміністрацій і сторінками в соцмережі «Вконтакте».

Інформація, репрезентована у цьому звіті, має за мету фіксацію злочинів Російської Федерації та боротьбу з поширюваною нею дезінформацією.

Автори дослідження були обмежені лише доступними для них ресурсами. У більшості навчальних закладів, де навчались загиблі, діють загони Юнармії, кадетські класи, але не на всіх сайтах збережена інформації за роки навчання осіб, що теж обмежувало роботу дослідників.

Учасники обговорили проблему щодо коректного висвітлювання для іноземної аудиторії й всередині країни процесу мілітаризації та виховання “універсальних солдатів” з українських дітей на окупованих територіях.

Ознайомитися з дослідженням можна на сайті – http://bitly.ws/PqFt

Моніторинговий звіт підготовлено Центром громадянської просвіти «Альменда» в рамках проєкту «Зруйноване дитинство: Наближаючи правосуддя». Зміст цього документа є виключною відповідальністю ГО Центр Громадянської Просвіти «Альменда» і не обов’язково відбиває позицію Civil Rights Defenders.

У своєму виступі Світлана Кузьмінова наголосила на необхідності розвитку партнерства Університету з громадськими організаціями та державними установами в справі підготовки реінтеграції деокупованих територій.