Сучасна журналістика як інструмент розвитку українсько-норвезьких відносини

Амунд Міклебуст, норвезький журналіст, член Наглядової ради ГО «Платформа студентської журналістики», поділився своїм професійним досвідом зі студентами першого курсу Факультету гуманітарних та соціальних наук СНУ ім. В. Даля. Сучасні молоді журналісти можуть змінювати й розвивати українське суспільство, розвивати українсько-норвезькі відносини. Адже Норвегія та Україна мають спільне історичне коріння. Про це йшлося на зустрічі.

Пан Амунд розповів про свій шлях до професії. Журналістикою розпочав цікавитися ще підлітком, вирішив продовжити шлях свого дідуся, який був кореспондентом норвезьких видань. Пропрацювавши журналістом певний час, відкрив першу в Норвегії газету, яка писала про поп-музику. Цей музичний стиль на той час ставав дуже популярним.

Окрім того норвезький журналіст акцентував увагу молоді на давніх українсько-норвезьких зв’язках. «Коли я бачу в Норвегії українця чи я приїжджаю до України, то я завжди звертаюся: «Привіт, родино!» Люди дивуються!»

За його словами, вікінги були частиною історії України впродовж 400 успішних років. «Київська Русь була європейською державою, котру деякі боялися, а багато хто поважав. Вікінги з усіх північних країн були частиною цієї спільноти, і ми, норвежці, з гордістю згадуємо про наш кровний зв’язок: наш король вікінг Гаральд Хардраде одружився з однією з дочок Ярослава Мудрого, Єлизаветою. Вона стала королевою Норвегії», – каже Амунд Міклебуст.

Сучасна журналістика як інструмент розвитку українсько-норвезьких відносини

Гість також закликав присутніх студентів-журналістів дотримуватися стандартів журналістики й професійної етики та набиратися практичного досвіду роботи на сайті #Truthful Reporting та вступати до ГО «Платформа студентської журналістики».

Принагідно нагадаємо, що ГО «Платформа студентської журналістики» є партнером СНУ імені В. Даля. А видання #Truthful Reporting, яке створила ГО «Платформа студентської журналістики», було внесено до Мапи рекомендованих медіа. Мапу підготували провідні медійні експерти з ГО «Інститут масової інформації» та ГО «Детектор медіа».