Серія вебінарів в межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Відбулася серія вебінарів «Стратегія для європейських проєктів із екологізації гірничодобувної промисловості та сталого використання сировини» в межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM.

15 листопада прочитав лекцію Мацей Ковальчик – головний радник PHENO HORIZON (Лодзь, Польща). Пан Мацей є соціологом за освітою, займається розбудовою громадянського суспільства й місцевого самоврядування, міським розвитком, пише проєктні заявки й координує фінансовані ЄС проєкти.

Серія вебінарів в межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Мацей Ковальчик розповів про пріоритети Єврокомісії на 2021-2027 рр., приділивши значну увагу «Європейській зеленій угоді». Він детально розкрив для слухачів стратегію європейських проєктів щодо екологізації гірничодобувної промисловості та сталого використання сировини. Ковальчик висвітлив основні положення документу «Фонд справедливого переходу», покликаного надати допомогу від ЄС у переході до стійкої зеленої економіки для 46 регіонів, сильно залежних від вугілля. Ця допомога передбачає соціальну підтримку місцевого населення, пожвавлення економіки, відновлення земель.

16 листопада виступила Рамонна Кошелева – хімікиня, яка спеціалізується на колоїдних системах і поверхневих явищах. Пані Рамонна досліджує наноматеріали в Міжнародному Геленському університеті (Греція).

Серія вебінарів в межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM

Рамонна Кошелева розповіла про застосування стратегії ESG (екологія, соціум, управління) в роботі малих і великих підприємств, специфіку її розробки для різних промислових сфер. Особливу увагу лекторка приділила використанню стратегії ESG у видобувній промисловості. Її перевагами щодо довколишнього середовища є збереження видового різноманіття, менеджмент стану води, кліматичних змін, небезпечних субстанцій. Плюсами в соціальній сфері є дотримання прав людини, трудового законодавства, забезпечення безпеки і здоров’я спільноти. Перевагами стратегії ESG у галузі управління є юридична прозорість і відповідність, дотримання етичних норм. У випадку застосування стратегії ESG, компанії зможуть збільшити капітал, отримати необхідні дозволи, ефективно співпрацювати з державними органами, спільнотами, ЗМІ, захистити активи від знецінення.