Battlefield Ukraine

Участь у конференції з юридичної підтримки України

Пані декан Юридичного факультету Олена Арсентьєва взяла участь у міжнародній конференції “Battlefield Ukraine: Exploring War and Justice”. Захід був організований юридичною школою Університету імені Миколаса Ромеріса та об’єднав науковців із європейських університетів та інституцій, українських колег.

Assoc. Professor та стипендіат MSCA4Ukraine (грант Європейської Комісії) Катерина Латиш доповіла про можливості використання цифрової криміналістики під час розслідування воєнних злочинів у межах універсальної юрисдикції, а також продемонструвала тенденції розвитку та посилення ролі універсальної юрисдикції у світі.

Участь у конференції з юридичної підтримки України

Литовська Республіка входить до кола щонайменше 20 держав, які  здійснюють розслідування з використанням механізму універсальної юрисдикції, і однією з перших організовувала створення міжнародної спільної слідчої групи у березні 2022 року та голосно відстоює підтримку для України.

Серед розглянутих питань були наступні:

  • притягнення до відповідальності Володимира Путіна через його імунітет;
  • захист обʼєктів енергетичної та критичної інфраструктури;
  • захист навколишнього середовища через підрив Ново-Каховської Дамби;
  • статус приватних воєнних компаній (Вагнер та інші);
  • примусова паспортизація на окупованих територіях;
  • оцінка відповідальності рф за її діяльність у водах навколо окупованого Криму тощо.
Участь у конференції з юридичної підтримки України

Конференція відбулася у гібридній формі в Університеті Миколаса Ромеріса та стала можливою завдяки фінансової підтримки Research Council of Lithuania та SORAINEN.