СНУ ім. В. Даля на шляху до відновлення деокупованих територій

Наказом Міністерства освіти і науки України Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля визначено критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (СНУ ім. В. Даля) був заснований у 1920 році у м. Луганськ. У 2014 році внаслідок бойових дій на сході України СНУ ім. В. Даля перемістився з м. Луганськ до м. Сєвєродонецьк Луганської області. За 8 років з часу переміщення (до початку 2022 року) університет реалізував понад 50 міжнародних, національних та регіональних проєктів, створив 16 нових лабораторій та сучасних мультифункціональних освітніх просторів, реалізував проєкти з розвитку наукової, освітньої, громадянської інфраструктури. Як результат, у 2021 році СНУ ім. В. Даля увійшов до одного з найпрестижніших міжнародних рейтингів університетів QS Emerging Europe and Сentral Asia University Rankings.

Початок широкомасштабної війни у лютому 2022 року вимусив університет здійснити своє друге переміщення. Наразі, відповідно до Наказу МОН СНУ ім. В. Даля переміщено до м. Київ. Всі факультети, структурні підрозділи та служби університету працюють в повному обсязі. Освітній процес відбувається як офлайн, так і онлайн (через систему електронного кампусу).

СНУ ім. В. Даля займає провідні позиції у світових та національних рейтингах. Зокрема, у 2023 році СНУ ім. В. Даля увійшов до глобального міжнародного рейтингу «QS EUROPE UNIVERSITY RANKINGS–2024». Високий рівень наукових досліджень підтверджується щорічним зростанням кількості проіндексованих публікацій у виданнях, що входять до НМБД Scopus та Web of Science. Розвиток науки та інновацій в університеті спрямовано на вирішення актуальних запитів оборонно-промислового комплексу країни та на започаткування повоєнної програми відбудови та інноваційної трансформації Луганщини та в цілому України.

Університет є виконавцем проєктів міжнародної технічної допомоги: «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності, підтримка громад» (фінансується Комісією ЄС в рамках угоди «Підтримка ЄС для сходу України»); «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» (фінансується Урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку); «Економічна підтримка України» (фінансується Урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку). СНУ ім. В. Даля є ексклюзивним партнером Агентства США з міжнародного розвитку на території Донецької та Луганської областей з виконання проєкту «Відродження вищої аграрної освіти на сході України».

У 2023 році університет став партнером у виконанні міжнародного наукового проєкту HEI4S3-RM Програми «Горизонт-Європа» в розбудові інноваційного та науково-дослідницького потенціалу для вищої освіти єдиного Європейського освітнього простору.

Один з наймасштабніших напрямів роботи університету – фізичне відновлення військовослужбовців після наслідків війни. У стінах університету навчають майбутніх реабілітологів, які надаватимуть постраждалим якісну фізичну та психологічну допомогу. З цією метою створюється Центр фізичної реабілітації.

Визначення Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період – стратегічний сигнал для колективу співробітників і студентів СНУ ім. В. Даля, всіх українських громадян, які покинули свої домівки, але прагнуть повернутися й відновити повною мірою Україну на деокупованих територіях.