Вивчення ресурсоефективних моделей економіки

Науковці СНУ ім. В. Даля взяли участь у вебінарі «Стійкість сировини й підхід циркулярної економіки» у межах проєкту Горизонт HEI4S3-RM. Свої доповіді презентували науковці зі Словенії, Фінляндії та Німеччини.

Доктор Душка Рокавець, старший геолог Геологічної служби Словенії, розповіла про  Рамкову класифікацію ресурсів ООН (UNFC) – одну з найсучасніших спроб розробки універсальної міжнародної системи оцінки запасів родовищ твердих горючих копалин і мінеральної сировини в ринкових умовах. До UNFC наразі занесено дані щодо ресурсів Європи, США, Канади, Австралії, Південної Америки тощо. Вона містить 11 категорій і 48 класів, що дозволяє оцінити вже відомі та ще не підтверджені запаси копалин з огляду на соціальні й економічні умови та екологічну ситуацію. Серед переваг класифікації Д. Рокавець назвала її прозорість, керованість, надійність, стійкість, незалежність залучених до роботи експертів і глибоку зацікавленість усіх її стейкхолдерів.

Вивчення ресурсоефективних моделей економіки

Доктор Рокавець також представила Державну гірничу службу Словенії, яка займається збором, систематизацією, стандартизацією й оприлюдненням даних про корисні копалини країни. Серед іншого вона описала Книгу реєстрації гірничих робіт і документи, що гармонізують облік мінеральної сировини на національному й міжнародному рівнях.

Вивчення ресурсоефективних моделей економіки

Катрі Хендрікссон, координатор «Нової промисловості» в Лапландському університеті прикладних наук, і Мірва Джантті, голова відділу з розвитку стійкості Лапландського університету, прочитали лекцію про циркулярну економіку та стійкість у Лапландії. Вони розповіли про проблеми, досягнення й перспективи фінської промисловості й цілі для досягнення стійкості на найближчі роки. Представники Лапландського університету звернули увагу слухачів, що в Фінляндії навчання безкоштовне і спрямоване на виховання екологічної відповідальності всіх членів суспільства. Усі курси університету містять елементи розвитку стійкості та служать меті країни – досягненню нульового рівня викидів СО2 вже в цьому десятиріччі.

Вивчення ресурсоефективних моделей економіки

К. Хендрікссон і М. Джантті презентували бачення Лапландії в 2030 р., розроблене Cпільнотою відповідальних арктичних університетів. У цій програмі розвитку акцент зроблено на дерев’яному будівництві, автоматизації робіт, відновлюваній енергії, розбудові системи освіти й охорони здоров’я, відповідальному туризмі, інклюзивності та підтримці громад.

Вивчення ресурсоефективних моделей економіки

Професор Тобіас Рудольф, кандидат геологічних наук із Технічного університету Георга Агриколи, представив доповідь про стійкі георесурси, до яких належить усе різноманіття оточуючого нас світу від найпростіших мінералів до складних біологічних систем. Він розповів про сировину, яку видобувають у Німеччині, акцентувавши на виробництві бетону, заліза, міді й алюмінію, необхідних для «зеленої» енергетики. Т. Рудольф нагадав про екологічний, економічний, соціальний вимір стійкості, закликав до ефективного видобутку й переробки сировини.