Продовжена робота над Стратегією розвитку СНУ ім. В. Даля

Відбулися фокус-групи з обговорення Стратегії розвитку СНУ ім. В. Даля в рамках Проєкту ЄС «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності та підтримка громад» (REDU), що фінансується Європейським Союзом.

Процес стратегування в СНУ ім. В. Даля тривав деякий час, оскільки потребував врахування багатьох чинників та зовнішніх умов, що змінилися. Основу оновленої стратегії СНУ ім. В. Даля заклали результати роботи декількох стратегічних груп за різними напрямами, що проходила в 2023 році в рамках Проєкту ЄС «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності та підтримка громад» (REDU), що фінансується Європейським Союзом. Всі наробки за напрямами врядування, освіти, науки, інтернаціоналізації, співпраці з громадами, роботи органів студентського самоврядування, персоналу були враховані при підготовці драфту оновленої Стратегії розвитку СНУ ім. В. Даля: відновлення для майбутнього (2024-2027).

Протягом лютого-березня відбулось 5 фокус-груп, в рамках яких були обговорені завдання щодо оновлення стратегії, цінності університетської спільноти, візія, місія та стратегічні напрями, завдання, заходи, індикатори та виконавці. Ці фокус-групи проходили за участю науково-педагогічних працівників, управлінського та адміністративного персоналу, здобувачів вищої освіти, зовнішніх стейкхолдерів – представників органів влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, міжнародних організацій, інших партнерських організацій, а також представників бізнесу.

Студенти, співробітники та зовнішні стейкхолдери обговорили тенденції та зміни, що відбуваються в сфері вищої освіти, необхідні для врахування в стратегії дії, які спрямовані на збереження університету та його потенціалу. Багато дискусій викликало обговорення цінностей університету, на чому потрібно зосередитись та приділити увагу.

Одним з ключових аспектів стало обговорення позиціонування закладу вищої освіти не лише на регіональному, а й на національному рівні, оскільки університет активно долучається до співпраці з громадами різних областей, процесів відновлення, підготовки відповідних кадрів та проведення актуальних наукових досліджень.

Ключовими стратегічними напрямами було визначено:

  • Якість викладання і навчання;
  • Збереження та розвиток наукового потенціалу;
  • Розвиток університетської спільноти та взаємодії з громадою;
  • Інтернаціоналізація діяльності.

Важливим елементом стратегії визначено студентоцентризм та сприяння розвитку студентського самоврядування та ініціатив. Окрім цього була відзначена необхідність постійного моніторингу виконання стратегії та досягнення визначених індикаторів.

Зауваження і коментарі до Стратегії приймаються до 15 березня.

Проєкт ЄС «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності та підтримка громад» (REDU) фінансується Європейським Союзом