СНУ ім. В. Даля готуватиме кадри для відновлення Шульгинської територіальної громади Луганської області

Відбулося підписання Меморандуму між Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля та Шульгинською сільською військовою адміністрацією (СВА) Старобільського району Луганської області.

Начальниця Шульгинської сільської військової адміністрації Наталія Петренко підкреслила, що після деокупації постраждалі громади стикнуться з багатьма проблемами, що залишать після себе окупанти, найгострішими з яких будуть демонтаж української системи освіти, руйнування  соціальної  інфраструктури, погіршення якості та доступності публічних послуг. Пані Наталія запропонувала виділити наступні напрями, для вирішення яких необхідно консолідувати зусилля місцевих органів влади та потенціалу університету:

– формування кадрового резерву для організації управління та надання базових послуг на деокупованих територіях;

– забезпечення подолання наслідків мілітаризації всіх сфер життєдіяльності деокупованих територій, перепідготовка фахівців;

– запровадження системи ментальної реінтеграції та психологічної підтримки жителів деокупованих територій.

СНУ ім. В. Даля готуватиме кадри для відновлення Шульгинської територіальної громади Луганської області

У ході підписання Меморандуму сторони-партнери обговорили питання щодо згуртування та підтримки переміщених громадян, які матимуть змогу реалізувати свої фахові компетенції шляхом перепідготовки, підвищення кваліфікації, стажування, волонтерської роботи, проєктної діяльності через партнерську співпрацю, а також комплексної допомоги внутрішньо переміщеним особам у сфері психологічної, педагогічної, організаційної та іншої діяльності.

Як зазначила ректорка СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян, підготовка фахівців здійснюватиметься в межах створеного в Університеті Центру із забезпечення підготовки резерву кадрів для роботи на деокупованих територіях як в межах коштів державного та регіонального замовлення, так і за рахунок коштів фізичних/юридичних осіб. Cторони досягли попередніх домовленостей щодо підготовки освітніх та управлінських кадрів для роботи на деокупованих територіях.

Нагадаємо, що Рішенням Уряду Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля визначено пріоритетним закладом вищої освіти задля підготовки резерву управлінських, освітянських та медичних кадрів для роботи на деокупованих територіях.

Також Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля наказом Міністерства освіти і науки України визначено критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.