СНУ ім. В. Даля готуватиме кадри для відновлення Сватівського району Луганської області

Відбулося підписання Меморандуму між Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля та Сватівською міською військовою адміністрацією (МВА) Сватівського району Луганської області.

Під час підписання документу ректорка університету Ольга Вікторівна Поркуян зазначила, що мета довгострокового партнерства між Університетом та територіальною громадою Луганщини полягає в залученні наукового та освітнього потенціалу ЗВО до майбутнього  процесу відбудови деокупованих територій.

СНУ ім. В. Даля готуватиме кадри для відновлення Сватівського району Луганської області

Начальник Сватівської міської військової адміністрації Олександр Міткевич зазначив, що після 10 років війни, двох років її повномасштабної фази є необхідність багато чого переосмислити й знайти нові рішення для життя та розвитку територіальної громади. Деокуповані території матимуть різний ступінь руйнувань та рівень гуманітарних проблем, які залежать від тривалості перебування в окупації та інтенсивності бойових дій. Це обумовлює наявність майбутніх ризиків для безпеки цих територій та потребує вже зараз вжиття невідкладних заходів з боку місцевих органів влади й освітянських установ щодо підготовки кадрів для відновлення системи публічного управління та надання освітніх послуг на деокупованих територіях. Разом з тим, необхідно говорити не лише про відновлення до певного рівня, який  мав  місце до повномасштабного вторгнення, а й про майбутній розвиток деокупованих територій. Пан Олександр підкреслив, що партнерство між СНУ ім. В. Даля та територіальною громадою є важливим кроком та створює відповідне підґрунтя для забезпечення ефективного відновлення постраждалих територій та їх розвиток.

Пані ректор СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян зазначила, що Університет завжди виступає надійним партнером місцевих інституцій та органів влади, бере активну участь у проєктах розвитку та повоєнного відновлення України, має значний досвід участі в процесах стратегічного планування та співпраці щодо залучення співробітників до роботи з відновлення й розвитку територіальних громад у різних напрямках діяльності.

СНУ ім. В. Даля готуватиме кадри для відновлення Сватівського району Луганської області

Сторони підкреслили, що для досягнення успіху необхідні спільні зусилля учасників партнерства, тому що відбудова деокупованих територій – це не лише питання відновлення інфраструктури. Це питання відновлення життя людей.

Нагадаємо, що Рішенням Уряду Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля визначено пріоритетним закладом вищої освіти задля підготовки резерву управлінських, освітянських та медичних кадрів для роботи на деокупованих територіях.

Також Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля наказом Міністерства освіти і науки України визначено критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.