Досвід закордонних колег щодо стипендій для науковців в різних країнах

Відбувся міжнародний вебінар, організаторами якого були кафедра фармації, виробництва та технологій СНУ ім. В. Даля і департамент органічної хімії університету Кордоби (Іспанія).

Метою заходу було ознайомлення з досвідом закордонних колег щодо видів і доступності стипендій для науковців в різних країнах.

З української сторони в заході взяли участь викладачі та студенти кафедри фармації, виробництва та технологій (Факультет здоров’я людини), кафедри хімічної інженерії та екології (Факультет інженерії), кафедри економіки і підприємництва (Факультет економіки і управління), кафедри іноземної філології та перекладу (Факультет гуманітарних та соціальних наук).

Досвід закордонних колег щодо стипендій для науковців в різних країнах

З іспанської сторони були присутні дослідники департаменту органічної хімії університету Кордоби: Олена Корчуганова та Олександр Покуца, аспірант Брайан Рібадінейра та професор Аліна Балу, а також гостьові дослідники: Сальвадор Перес (професор з університету Гранади, Іспанія), Серена Моссіа (аспірантка з університету Неаполю, Італія) і Джесіка Грама (аспірантка з Federal Rural University, Ріо да Жанейро, Бразілія).

Перший спікер – професор Сальвадор Перес – розповів про аспірантські та постдокторські стипендії, доступні в Іспанії. Він виборов стипендію Хуана де ла Сьерва. Таких стипендій в Іспанії надається 450 на рік, стипендія покриває витрати на гостьове перебування в інших університетах, публікаційну діяльність тощо. Окрім цієї стипендії іспанським вченим доступна стипендія Маргаріти Салас.

Досвід закордонних колег щодо стипендій для науковців в різних країнах

Про власний досвід участі у стипендіальній програмі розповів Брайан Рібадінейра. Він стипендіат Marie Skłodowska-Curie Actions, що є частиною програми HORIZON EUROPA.

Досвід закордонних колег щодо стипендій для науковців в різних країнах

Брайан закінчив магістерську програми з хімічної інженерії в університеті Кіото (Еквадор) і за конкурсом був прийнятий в аспірантський проєкт для виконання робот з розробки математичних моделей і безперервних процесів фармації. Ця стипендія покриває придбання обладнання для досліджень, відрядження для участі в конференціях тощо. Розмір стипендії визначається в залежності від країни перебування й проєкту фондом HORIZON EUROPA.

Серена Моссіа та Джесіка Грама надали інформацію про свої стипендії. Перебування обох фінансується національними міністерствами освіти, відповідно Італії та Бразілії. Ці стипендії досить невеликі за розміром, але фінансують гостьові дослідження протягом 6 місяців в університетах європейських країн.

Про свій досвід, а також про труднощі в адаптації до іншої наукової культури під час реалізації стипендіальних програм та життя за кордоном розповів наш співвітчизник Олександр Покуца (к.х.н, с.н.с). Олександр зараз виконує дослідження за проектом «SusPharma» в університеті Кордоби. В Україні він працював у відділенні фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАНУ (м. Львів). Декілька років тому Олександр отримав стипендію, що фінансувалась NATO. Завдяки чому він отримав можливість проведення досліджень в університеті  Реймса (Франція) і університеті Лувен-Ленев (Бельгія). Досвід міжнародного співробітництва дозволив Олександру набути навичок роботи в міжнародному науковому середовищі й вдосконалити свою публікаційну діяльність.

Досвід закордонних колег щодо стипендій для науковців в різних країнах

Інформацію щодо міжнародних стипендіальних пропозицій для українців надала Олена Корчуганова. Вона повідомила про мікрогранти для участі в конференціях, що надаються українським вченим. Присудження грантів відбувається щомісячно, ознайомитись з цими можливостями можна за посиланням https://scienceforukraine.eu/mtg.

Досвід закордонних колег щодо стипендій для науковців в різних країнах

Незважаючи на деякі проблеми з інтернетом, вебінар пройшов в теплій невимушеній атмосфері. Доповідачі охоче відповідали на запитання слухачів.