Далівка отримала академічний дім у Ґрацькому університеті

Далівка отримала академічний дім у Ґрацькому університеті

Доцентка кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності СНУ ім. В. Даля Наталія Шелкова отримала стипендію для участі у науковій грантовій програмі «Виміри європеїзації» юридичного та гуманітарного факультетів Ґрацького університету імені Карла-Франца (Karl-Franzens-Universität Graz), другого за величиною університету в Австрії.

Ця програма створена у межах головного напрямку досліджень Центру досліджень Південно-Східної Європи університету Ґраца з метою підтримки українських вчених, яким загрожує небезпека в умовах російського вторгнення, надання їм академічного дому під час війни. Стипендія надається для проведення досліджень та співпраці з австрійськими вченими.

Далівка отримала академічний дім у Ґрацькому університеті
На фото: керівник програми «Виміри європеїзації» професор Флоріан Бібер (у центрі) та його помічник Ксавер Гергенротер з учасницями програми

Напрями наукових досліджень австрійських вчених у цій програмі, а саме: перманентні зміни дискурсів Європи, особливо тих, що стосуються провідних концепцій, цінностей та ідей; використання міждисциплінарних підходів у цих дослідженнях, що поєднують методики соціології, права, культурології, теології, історії, літератури, політології, співзвучні інтенціям досліджень Наталії Шелкової, що полягають в осмисленні сутнісних змін духовного світу особистості та суспільства у техногенному суспільстві, у суспільстві, де панують культи золотого тельця та влади, з використанням трансдисциплінарного підходу в дослідженнях.

Для участі у цій програмі було запрошено 12 дослідниць із різних університетів України  (Києва, Харкова, Миколаєва, Сєвєродонецька, Слов’янська, Ужгорода). Особливістю цієї дослідницької наукової програми є те, що вона виконується з використанням міждисциплінарного та трансдисциплінарного підходів, тому для участі в її реалізації було запрошено вчених різних наукових сфер, а саме політології, соціології, філософії, філології та літературознавства, географії, культурології.

Нещодавно відбулася перша зустріч учасниць програми  з її керівником, директором Центру досліджень Південно-Східної Європи та професором університету Ґраца Флоріаном Бібером (Florian Bieber). Під час неї було обговорено першочергові організаційні питання та намічені контури наукового співробітництва.