СНУ ім. В. Даля долучається до створення інноваційного кластеру

СНУ ім. В. Даля долучається до створення інноваційного кластеру

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля долучився до підписання Меморандуму про співпрацю і створення Залізничного інноваційного кластеру.

Підписання відбулося в рамках заходу «Від Ініціативи Трьох Морів до створення інноваційного кластеру Львівського регіону».

В основу Меморандуму були покладені висновки і домовленості, яких було попередньо досягнуто під час обговорення наступних питань:

  • створення регіонального інноваційного кластеру TECH RAIL, Національного наукового центру локомотивобудування та залізничного транспорту;
  • участь регіону в міждержавній Ініціативі Трьох Морів, будівництві Евроколії 1435 Варшава-Львів-Київ, релокації виробництв та навчальних закладів;
  • імпортозаміщення і локалізація.

Для налагодження результативної співпраці досягнуто домовленості щодо відкриття філіалу кафедри  залізничного, автомобільного транспорту та підйомно-транспортних машин на одному з профільних підприємств Львівської області.

 Учасниками Меморандуму також виступили:

  • Львівська ОВА і Львівська міська рада
  • Національний університет «Львівська політехніка»
  • ТОВ «Науково-виробнича компанія «Гравикон»
  • ТОВ «Науковий парк Національного університету «Львівська політехніка»
  • ТОВ «Науковий парк Національного університету «Харківський політехнічний інститут»
  • Громадська спілка «Асоціація інновацій транспортної інфраструктури України».

Важливість цього проєкту полягає в тому, що він найближчим часом визначатиме розвиток економіки України, а науковці СНУ ім. В. Даля і фахівці, яких готує університет, стануть активними його учасниками. Наразі у галузі залізничних перевезень є запит на ефективний розвиток логістики залізничних перевезень, залізничного транспорту в цілому, а також на створеня інноваційних продуктів.

Загалом виконання Меморандуму надасть можливість розвивати суміжні галузі, сприяти релокуванню підприємств, створювати нові робочі місця.

СНУ ім. В. Даля на заході представили: проректор з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш, декан Факультету транспорту і будівництва Сергій Кузьменко, завідувач кафедри залізничного, автомобільного транспорту та підйомно-транспортних машин Андрій Климаш.

Довідково:

Ініціатива трьох морів (Балтійського, Адріатичного, Чорного) – міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Європейського Союзу й Україну, спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів. На сьомому саміті в Ризі 20 червня 2022 року Україна отримала статус партнера-учасника.